Građevinske firme predstavljaju deset odsto od ukupnog broja preduzeća za koje je država sredinom avgusta uputila potencijalnim investitorima javni poziv da prijave zainteresovanost za neki oblik privatizacije ili partnerstva.

Za sada se ne zna po kom će modelu koja firma biti privatizovana, a radna grupa koju je Vlada formirala tek je pre dva dana imala prvi sastanak i to sa nepotpunim spiskovima.

Ipak, ono što se zna, jeste da je za neka od 52 preduzeća iz sektora građevine stiglo i po nekoliko pisama zainteresovanosti, ali da nijedno nije obavezujuće. Naime, svi potencijalni kupci ili partneri čekaju da država odredi model privatizacije i da, posebno, objavi „ličnu kartu“ preduzeća iz koje bi se videla zaduženost, broj zaposlenih i mogućnosti poslovanja.

Dušan Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevinara Srbije, koji je i član Vladine radne grupe za privatizaciju preostalih preduzeća sa društvenim ili državnim kapitalom u toj grani, kaže za Danas da su i neke od firmi sa te liste same predlagale model po kome bi dobile novog vlasnika, ali da konačna odluka još nije na vidiku.

– Za najatraktivnije biće ponuđena prodaja kapitala, neke će ići na prodaju imovine, neke na unapred pripremljen plan restrukturiranja, što je opet bolji model nego da odu kroz stečaj. Mi smo tek u ponedeljak kao radna grupa imali prvi sastanak na kome su ponuđena rešenja za neka preduzeća, ali spisak još nije konačan. Imali smo, na primer, predlog da se 11 preduzeća iz ove grane odvede u stečaj. Sindikat je reagovao, sučelili smo argumente, i naše su primedbe najvećim delom usvojene. Ostala su samo četiri „kandidata“ za stečaj, ali se mi nadamo da će i kod njih Vlada prihvatiti naš stav i promeniti model – kaže Vuković.

Inače, u radnim grupama koje odlučuju o modelima privatizacije za 502 preostala preduzeća sa većinskim društvenim ili državnim kapitalom, po funkciji se nalaze predstavnici ministarstva privrede, finansija, rada, zatim Privredne komore Srbije, predstavnici dva reprezentativna sindikata kao i predstavnik ministarstva iz čijeg resora su preduzeća. Radom radnih grupa koordinira državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Ni blizu odluke

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će ovih dana biti predstavljen plan privatizacije za svako od preostalih preduzeća, ali u sindikatima tvrde da je malo nade da će se to dogoditi tokom ove ili naredne nedelje. Naime, radne grupe tek su počele da održavaju prve sastanke, ali iz Ministarstva privrede još nisu dobile kompletne spiskove firmi predviđenih za određeni model privatizacije.

Transparentno

Iako je i zakonom i u govorima srpskih zvaničnika potencirano da će proces privatizacije preostalih preduzeća sa društvenim ili državnim kapitalom biti transparentan, većina informacija kojima raspolaže Ministarstvo privrede i Agencija za privatizaciju nije dostupna javnosti. Nepoznato je ko su preduzeća ili pojedinci zainteresovani za kupovinu srpskih firmi i za koje firme su poslali pismo o namerama, a ne znaju se ni kriterijumi za utvrđivanje modela privatizacije ili odlazak u stečaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari