Inspekcija rada koja je izvršila kontrolu po prijavi štrajkačkog odbora u fabrici Frad filteri iz Aleksinca sačinila je protiv odgovornog lica, direktora firme, prekršajnu prijavu, ali je neće pustiti u procerduru ukoliko on ispoštuje dogovor i prvi deo od jedne i po zarade isplati radnicima u utorak, a preostali deo do kraja naredne nedelje, saznaje Danas.

Prema izveštaju o nadzoru u koji je danas imao uvid, kontroli u fabrici prisustvovali su predstavnici štrajkačkog odbora i direktor Branimir Zabunović, koji je nakon što su radnici prebačeni u beogradsku sestrinsku firmu Frad filteri international ostao jedini zaposleni u matičnoj fabrici. Inspektor je ustanovio da je prebacivanje radnika bilo u skladu sa članom 171 i 172 zakona o radu, a konstatovao je i da ne predstavlja prekršaj to što je firma u koju su radnici prebačeni posle toga sklopila ugovor sa fabrikom i svi se sada nalaze na istim radnim mestima u Aleksincu. Takva situacija, međutim, predstavlja problem za organizatire štrajka, koje je inspektor rada upozorio da „nemaju legitimitet u firmi Frad – Beograd“. S druge strane, ni taj poslodavac, kome inače, zbog neisplaćenih zarada (ukoliko ne ispoštuje dogovor postignut sa sindikatom) preti kazna koja može dostići i milion dinara, ne može raskinuti ugovore o radu, već samo radnike vratiti u matičnu firmu. „Poslodavac je takođe upozoren da ne može da vrši pritisak na štrajkače da izađu iz štrajka i da ne može da zapošljava druge zaposlene jer je konstatovano da je sa nacionalnom službom počeo proces osposobljavanja 14 radnika sa Zavoda u Frad filteri Aleksinac“, navodi se u izveštaju inspekcije rada i dodaje na kraju da su pregovori u toku.

Podsetimo, aleksinčku fabriku Frad kupio je na tenderu krajem 2002. godine Dušimir Zabunović (brat Branimira, koji je na funkciji direktora u preduzeću), koji je u svet biznisa ušao kao vlasnik fri šopova i kroz trgovinu akciznom robom – alkoholnim pićima, cigaretama, parfemima. Sada je vlasnik ili suvlasnik beogradskih hotela Astori, Balkan i Prezident, kao i nekoliko ugašenih i novoosnovanih firmi u čijem je nazivu prefiks WEG (Weg tehnology, Citi WEG…).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari