Kada bi danas obični Amerikanci glasali za dobitnike nagrada Američke akademije filmskih nauka i umetnosti, onda bi Klint Istvudov portret snajperiste u ratu u Iraku pobedio u trci za najbolji film. Prema godišnjoj anketi Rojtersa i Ipsosa Oskara bi, dakle, dobio „Američki snajperista“, film sa Bredlijem Kuperom, za kojeg bi glasalo 22 procenta ispitanika. Na drugom mestu, sa 8 posto glasova, nalazi se biografsko ostvarenje „Selma“ o životu Martina Lutera Kinga Juniora.


U ovom internet glasanju, sprovedenom između 16. i 23. januara, treći je, sa 4 odsto glasova, „Odrastanje“ – film koji je sa istom glumačkom postavom sniman tokom 12 godina.

Interesantno je da skoro polovina (48 procenata) ispitanika nije bila sigurna kojem bi filmu trebalo dati Oskara kao najbolje ostvarenje.

Inače, i „Američki snajperista“ i „Selma“ su bili predmet kontroverzi proteklih nedelja. Istvudov film je trenutno prvi po zaradi u američkim bioskopima, a oko njega se razvila debata o moralnosti rata i uloge snajperista. „Selma“ je, s druge strane, dobila kritike od nekih istoričara zbog neadekvatnog predstavljanja predsednika Lindona B. Džonsona i njegove uloge u borbi da se crncima omogući pravo glasa. Takođe, mnogi su kritikovali odluku da se rediteljka i glavni glumci ovog filma na uvrste u nominacije za Oskara, pa su ove godine u toj trci dominantni beli glumci.

Film kojeg je najviše glasača pogledalo (12 posto) je „Nestala“, adaptacija bestseler trilera koji nije ni nominovan za najbolji film. Zatim, sa po 9 odsto slede „Američki snajperista“ i „U šumi“.

Filmovi koji vode sa najviše nominacija za Oskara – „Veliki hotel Budimpešta“ i „Čovek-ptica“ pogledalo je 8 odsto, odnosno 4 odsto anketiranih. Inače, čak 65 procenata anketiranih nije videlo niti jedan od 15 filmova koji su bili navedeni u istraživanju.

Dobitnici Oskara će biti poznati 22. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari