Povodom 50 godina od smrti Jovana Bijelića, akademika i jednog od naših najznačajnijih slikara između dva rata, u Galeriji Srpske akademije i nauka od večeras do 10. marta 2015. zainteresovani posetioci moći će da pogledaju izložbu koja kontekstualizuje umetnikov opus u vezi s Beogradom. Zato se izložba i zove „Beograd Jovana Bijelića“, a obuhvata 48 dela prema koncepciji dr Simone Čupić, profesorke istorije moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu iz Beograda.

Ona je i autorka kataloga s raspravnim tekstom podeljenim u celine „Beogradska realnost i imaginarna Bosna“ i „Građanska etikecija i boemski nemar“. Sledstveno tome, kako kroz ovaj materijal, tako i posredstvom sadržajnog programa posvećenog ovom značajnom autoru, između ostalog će moći da se sazna kako je Bijelić kao nekadašnji dugogodišnji žitelj Ulice Ive Lole Ribara i komšija legendarnog Miodraga B. Protića video Karaburmu, Avliju u Savamaloj, privatne i javne prostore, mrtve prirode, pejzaže, portrete sugrađana/ sugrađanki, svoj zavičaj u Beogradu.

Bijelić se u prestonicu doselio 1918. i u njoj živeo do kraja života 1964. godine. Na njegovoj sahrani bile su mnoge značajne ličnosti iz kulturnog, umetničkog, kao i kafanskog života koji je tada imao poseban šmek. Bijelić je, kako ga se Protić seća, bio veliki optimista i šaljivdžija, slikar čarobnih slika. Bio je uvek blizu ljudi – čoveka, otuda naročit humanistički aspekt njegovih dela. Promišljanje na temu Beograda u Bijelićevom opusom Čupićeva je studiozno razmotrila, posebno kada kaže da gorepomenuti motivi – pred nama otvaraju čitav jedan svet slojevitih i prepletenih odnosa koji čine grad.

„Međutim, tu sliku grada upotpunili su tek bosanski predeli, koji nastaju u Beogradu kao predstava idealizovanog pejzaža, odnosno umetnikove trajne vezanosti za korene“, kaže Čupićeva. Zaključujući svoj raspravni tekst u katalogu ona preporučuje da bi trebalo, posmatrajući Bijelićeve beogradske epizode, da „prevaziđemo predrasudu o banalnosti inicijalnog dešavanja, da ih vidimo kao događaje koji kompletiraju sliku, istoriju, epohu, koji otvaraju prostor za bogatija razumevanja, pokazujući sve čari brojnih 'intimnih istorija' koje zapravo čine priču jednog vremena“.

Izložbu „Beograd Jovana Bijelića“ realizovale su Galerija SANU i Galerija Matice srpske, a večeras u 17 sati, kada je zakazano njeno otvaranje, gostima će se obratiti akademik Dušan Otašević, upravnik galerije SANU, mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i Simona Čupić. Izložbu će proglasiti otvorenom akademik Milosav Tešić, a tokom njenog trajanja, osim u Bijelićevim slikama iz značajnih kulturnih institucija, posetioci će,zahvaljujući privatnim kolekcijama, uživati i u onima koje su dosad bile veoma retko izlagane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari