Dvanaesti međunarodni Beogradski festival igre, koji će biti održan pod sloganom „Uhvati svetlost“, počeće u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu 23. marta, nastupom londonskog teatra Sadlers Vels. Kako je rečeno na zajedničkoj konferenciji u Pokrajinskom sekretarijatu za informisanje, koji je jedan od pokrovitelja, dve predstave će biti odigrane u Srpskom narodnom pozorištu, i po jedna u Vršcu i Pančevu.


– Posebnost ovogodišnjeg festivala je i u tome, što on zvanično 23. marta počinje nastupom u Novom Sadu, Teatra Sadlers Vels-a iz Londona, i 30. marta izvođenjem baleta Trokadero od Monte Karla iz Njujorka. Danas sa ovog mesta mogu da kažem da izložbe i manifestacije, koje su od velikog značaja za celu zemlju, resorni sekretarijat realizuje u saradnji sa ministarstvom za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije, primera radi dolazak velikog „Glob teatra“ iz Engleske, a tim putem krenula je i Aja Jung pre mnogo godina da bi danas Beogradski festival igre bio prepoznatljiv događaj, daleko izvan naših granica – kazao je resorni sekretar Slaviša Grujić.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung zahvalila je pokrajinskom sekretarijatu na podršci, napominjući da je to samo nastavak višegodišnje uspešne saradnje. Ona je istakla da će, od 23. marta do 9. aprila, na festivalu biti izvedeno ukupno 20 predstava iz jedanaest zemalja a nastupiće više od 360 učesnika.

– Videćemo trenutno najaktuelnije produkcije u Evropi i u svetu i imaćemo velike zvezde na festivalu – istakla je Aja Jung najavljujući dolazak vrhunskih koreografa poput slavnog Jiržija Kilijana, kao i legendarne balerine Karle Frači, koja će se obratiti publici na otvaranju festivala u SNP-u.

Velika imena svetskog baleta, koji dolaze u Srbiju su tu upravo zahvaljujući podršci Delegacije Evropske unije u Srbiji, a izvođenje programa podržavaju Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Grad Beograd, ambasade i inostrani centri kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari