Niš art fondacija obavestila je javnost putem saopštenja da je prinuđena da odustane od projekta otvaranja novog, velikog galerijskog prostora unutar Doma omladine Beograd usled „novonastale situacije u kojoj se ispostavilo da Dom omladine nije zainteresovan za saradnju, odnosno, donaciju“.


Kako stoji u saopštenju, NAF je, kako je najavljeno nakon potpisivanja Ugovora u decembru 2012, želeo da izgradi, „bez obzira na količinu novca koju bi to iziskivalo“, tzv. Mobilijar – mobilnu galeriju u prostoru foajea I i sale „Amerikana“ koja bi se po potrebi montirala, odnosno postavljala i sklanjala, „što se tehnički izvodi u kratkom vremenskom roku“. Ugovorom je bilo predviđeno da se ta galerija koristi za izložbu radova mladih slikara sa već kultnog konkursa NAF-a kao i za druge likovne manifestacije, postavke i slične aktivnosti za potrebe DOB-a i/ili NAF-a, u ukupnom trajanju od 15 do eventualno 90 dana u toku godine.

Iz NAF-a kažu da, kao neprofitabilna organizacija, od DOB-a nisu potraživana nikakva sredstva već samo da kao dobar domaćin vode računa o galeriji, „pri čemu je ugovor predviđao da, nakon pet godina, galerijska oprema ostane u posedu DOB-a“.

Kako kažu, nakon potpisivanja ugovora u decembru 2012. između čelnika NAF-a Radovana Laleta Đurića i tadašnjeg direktora DOB-a Milana Lučića, razvoj situacije je nametnuo potpisivanje još jednog, dodatnog ugovora, koji suštinski nije različit od prvog, ali jeste precizniji, zbog čega se prva izložba, prvobitno planirana za jun, odložila za jesen ove godine.

„U međuvremenu na čelo DOB-a došao je novi direktor, gospodin Marko Stojanović, koji je utvrdio da tog drugog ugovora uopšte nema u DOB-u, iako je, dokazano, zaveden po propisu. Stojanović je takođe u telefonskom razgovoru sa gospodinom Đurićem, kao i na sastanku sa predstavnicima NAF-a, nedvosmisleno saopštio da ugovor koji je njegov prethodnik potpisao nije povoljan za DOB. Eksplicitno rekavši: ‘Nama takva galerija ne treba, mi imamo našu galeriju’, ukazao je da nije zainteresovan za izgradnju moderne, mobilne galerije u Domu omladine“, stoji u saopštenju NAF-a.

Oni dodaju da je kasnije bilo ponuda za neke druge neadekvatne lokacije i, kako kažu, „slatkorečivih pisama u kojima se kao eventualne poteškoće apostrofiraju stvari koje to zapravo nisu, ali suština je ostala ista – novi čelnik DOB-a je nezainteresovan“.

„Bez ulaženja u Stojanovićeve motive da Beogradu i Domu omladine uskrati modernu, pokretnu galeriju, a mladim i drugim likovnim umetnicima izložbeni prostor, NAF izražava uverenje da će naći drugu lokaciju na kojoj će donatorski upriličiti mesto namenjeno likovnim stvaraocima. Samo na za sada poslednjem 8. konkursu NAF-a učestvovalo je preko hiljadu mladih likovnih umetnika Srbije sa više od tri hiljade radova. Za sve ove godine bilo ih je osam-devet hiljada, a koliko god im je bilo važno da možda osvoje prvu, drugu ili treću nagradu (deset, pet i tri hiljade evra), još im je, sasvim prirodno, bilo bitnije da njihovi nagrađeni i odabrani radovi budu prikazani na izložbi, ne samo u Nišu nego i u Beogradu“, navodi se u saopštenju i dodaje da će NAF, kao fondacija koja ima veliku reputaciju i niz značajnih projekata, „dati sve od sebe da ne dozvoli da se na putu njihovih nada ispreči jedan ili dva direktora ma ko da su i ma čiji da su“.

Đurić: Ostaje samo sivilo

„Samo smo hteli da Beograd dobije veliku, moderno opremljenu galeriju za velike i male izložbe, prostor koji može imati i alternativnu namenu, a koji je, znamo, Beogradu preko potreban. Nažalost, sivi ljudi u sivim šinjelima to ne mogu ili neće da vide. Ostaje samo sivilo. Da li je moguće da u ovakvoj situaciji – kada je, između ostalog, kultura u Srbiji toliko pritisnuta nedostatkom novaca – iko može da odbije donatore i donaciju? Odnosno, u konkretnom slučaju novu, modernu prostranu galeriju koja može imati alternativne namene ili, ako hoćete, prostor namenjen slikarima i dizajnerima koji, priznali mi to ili ne, ulepšavaju naše živote“, kaže u svojoj izjavi povodom odbijanja Doma omladine da se izložba mladih umetnika sa konkursa NAF-a održi u njihovom prostoru, Radoslav Lale Đurića, osnivač i predsednik UO NAF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari