Čak 26 dugometražnih premijernih filmova, od čega 16 dokumentarnih i 10 igranih, činiće petodnevni program festivala „Slobodna zona“, koji se otvara u petak 5. novembra u 19 sati u Dvorani kulturnog centra u Beogradu rumunskim filmom „Ako mi se zviždi, zviždim“ Florina Šerbana, ovogodišnjim dobitnikom Srebrnog medveda na festivalu u Berlinu i brojnih drugih nagrada.

Iako Festival nije u načelu podeljen na programske segmente, taj film pripada tematski grupi filmova o maloletničkoj delinkvenciji, kojih ima čak nekoliko, baš kao i filmova o ulozi i uticaju islama u savremenom društvu, istakli su selektori Festivala Branka Pavlović i Rajko Petrović.

Naslovi koji su se našli u ovogodišnjem programu privlače ne samo zbog tema i angažovanosti već i zbog istraživačkog pristupa filmu kao mediju – tu su „Zakletva“ Laure Poitras sa ovogodišnjeg Sandensa, kineski „Poslednji voz kući“ Liksina Fana, američki oskarovac „Draga“ Lija Danijelsa, dokumentarni „Plati i ženi“ Atanasa Georgijeva, omnibus „Revolucija“ desetoro autora iz Meksika, bosansko-hercegovački „pa putu“ Jasmile Žbanić, iranski „Niko ne zna za persijske mačke“ Bahmana Gobadija, koprodukcioni dokumentarac „Selo bez žena“ Srđana Šarenca, nemački „Šahada: Dokaz vere“ i drugi, a poseban kuriozitet u programu predstavlja domaći film „Nevidljive“ mladog Nikole Polića, koji je napravio polučasovni dokumentarac o, kako ih je nazvao „seksualnim radnicama“ u Beogradu. „Slobodnu zonu“ će otvoriti Marko Karadžić, a naslovnu stranu kataloga, plakate, bilborde, flajere ovogodišnjeg festivala krase crteži polaznika likovne radionice „Pohvala ruci“, koji su rođeni sa Daunovim sindromom, baš kao i junak filma „I ja sam tu“, koji je takođe deo ovogodišnjeg programa. Sav prihod ovogodišnjeg Festivala ide u njihov fond, kao i novac od aukcije i prodaje njihovih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari