Retka privilegija da uživo čujemo violončelistkinju Kseniju Janković, pijanistu Aleksandra Madžara i njihovog talentovanog mladog kolegu, violinistu Bogdana Božovića, zajedno u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dakle na najreprezentativnijoj sceni za umetničku muziku u Beogradu i u takođe izuzetno reprezentativnom programu za ovu priliku – Betovenovom Triju u Es-duru op. 70 br. 2 i Triju u a-molu op. 50 Petra Iljiča Čajkovskog – pokazala je da naziv „Susret majstora!“, odabran za ovaj koncert u organizaciji CEBEF-a, stvarno vredi bez zaostatka! Aura oko svakog od ovo troje muzičara već je i ponaosob sasvim specijalna.

Njihove ugledne solističke karijere, potvrđene brojnim međunarodnim priznanjima i nizom koncerata sa renomiranim ansamblima u Evropi, Americi i Aziji, odjekuju sa divljenjem ovde, svaki put kada se sa njima susretnemo. Ovaj put, susret je bio po svemu nadmoćan. Prava majstorska radionica zvuka.

Izlazak na scenu sa Betovenom, momentalno vas već kao slušaoca smešta pred jedan naročiti zahtev slušne percepcije, nadahnut izazovnom mudrošću Ludviga Vana, te saopšten kroz njegovu sasvim osobenu igru ideja između instrumenata i onu sveprožimajuću prisutnost njegovog jedinstvenog duha. Jankovićeva, Madžar i Božović donose sve to sa distingviranim elanom, u kojem ima mesta i za magiju Betovenove čudastvenosti u drugom stavu, ljupkost i vedrinu trećeg, osenčenog ipak uzvišenošću i melanholijom, te za finalni visokooktanski sa njegovom izražajnom snagom i energijom kosmičke žestine.

No, njihov Čajkovski, međutim, dovodi publiku do istinskog delirijuma. Uzbudljiv i uzbuđen, setan, zanosan, neodoljive elokvencije, razmirisan sasvim osobenim čuvstvima, protegnut do smlavljujućeg bola, a odmah potom hitnut natrag u odvažnu monumentalnost izričaja, te odatle ponovo u skrhanost. Tronuti ste odista ovde i individualnim doprinosima troje majstora u zvuku, ali i hitrinom uzajamno izmenjenih misli te zajednički argumentovanim interpretativnim naumom, koji sa snažnom jekom dopire do nas poput kakvog veličanstvenog vodopada instrumentalnih kolora. Ogromno pruženo zadovoljstvo sa scene i isto takvo oduševljenje iz auditorijuma zauzvrat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari