Posle jednog ozbiljnijeg fizičkog obračuna, na sudu se utvrđivalo „da li je moguće da je došlo do slučajnog opaljenja iz pištolja prilikom udaranja Vujovića njime po glavi“.


Jedan sportski centar odlučio je da očisti lom na jednoj zgradi koji su nekoliko godina pravili golubovi, a onda se oglasio i saopštenjem u kome kaže da su imali želju da reše „višegodišnji problem prljanja i propadanja objekta, prouzrokovanog izmetom od strane golubova“.

Portparolka neke zdravstvene ustanove obaveštavala je javnost u Jutarnjem programu o nekom smrtnom slučaju i naglasila da je ta osoba zadobila „povrede nespojive sa životom“.

Rogobatan, izveštačen i bezličan birokratski stil lako se prenosi u svakodnevni jezik, jer njegovi šabloni omogućuju da se govori bez preteranog razmišljanja. Neizostavan je u novinarstvu, dobrim delom zato što mediji dosledno prenose izveštaje i saopštenja iz činovničkih kancelarija, ali je birokratskim konstrukcijama podložan i jezik udžbenika.

Jedna od odlika birokratskog jezika, kako gramatika opisuje, jeste nominalizacija. Iskaz se nominalizuje tako što se glagol zameni imenicom, pa umesto zahvalio se, bude izrazio zahvalnost, uticati – vršiti uticaj, razgovarati – obaviti razgovor… Takav stil može dosta da oteža čitljivost i razumljivost teksta, jer glagolska imenica prikazuje situaciju apstraktnije i izaziva slabiju mentalnu sliku. Govoreći o posledicama nominalizacije, Duška Klikovac (koja se bavi birokratskim jezikom u knjizi „Jezik i moć“) navodi primer iz udžbenika biologije za osnovnu školu u kome se opisuju faze klijanja: 1) bubrenje semena; 2) pucanje semenjače; 3) oslobađanje klice; 4) ozelenjavanje klice (razvijanje listova iz pupoljaka); 5) sušenje i otpadanje kotiledona. Kada bi se ove faze opisivale glagolima, lakše bi se zamislile, jer glagoli prikazuju situaciju slikovitije: Seme bubri. Semenjača puca. Oslobađa se klica. Klica ozelenjava (iz pupoljaka se razvijaju listovi). Kotiledoni se suše i otpadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari