Film „Neposlušni“ rediteljke Mine Đukić imaće svetsku premijeru na američkom filmskom festivalu Sandens, koji počinje danas i traje do 26. januara. Nakon „Krugova“ Srdana Golubovića, koji su bili prvi srpski film na ovom festivalu smeštenom u američkoj saveznoj državi Juti i koji je prošle godine osvojio specijalnu nagradu žirija, film Mine Đukić biće prikazan u okviru takmičarskog programa 20. januara. Filmski festival Roberta Redforda, osnovan je kao mesto koje afirmiše mlade i nezavisne filmske umetnike.

– Ovo je prilika da film doživi premijeru na festivalu koji afirmiše ideje i vrednosti slične onima kojih smo se mi držali dok smo radili film. Osim toga, to znači i šansu da film doživi zanimljivu bioskopsku i festivalsku distribuciju zahvaljujući Sandens etiketi – kaže mlada rediteljka u razgovoru za Danas podsećajući da Sandens pruža logističku podršku stvaraocima i nastoji da filmu koji je kod njih premijerno prikazan omogući bioskopsku i festivalsku distribuciju kakvu zaslužuje.

Đukićeva je do sada režirala nekoliko kratkih filmova nagrađenih na nacionalnim i međunarodnim filmskim festivalima. Njen diplomski rad bio je dokumentarni film „Yugo, kratka biografija“ o fenomenu ovog automobila. „Neposlušni“ su njen debitantski dugometražni film, koji govori o odrastanju dvoje mladih ljudi koji provode leto zajedno u rodnom gradu u Vojvodini.

– Na ideju za film sam došla iz nužde da se nekako obračunam sa pitanjima i previranjima koja su me opsedala u periodu od 24. godine do sad. Verovala sam da ću kroz film odrasti, i evo, čekam premijeru da vidim da li će tako nešto konačno da se desi – kaže kroz smeh rediteljka.

Glavni junaci – Leni i Lazar su bliski prijatelji iz detinjstva (igraju ih Hana Selimović i Mladen Sovilj) koji odlučuju da krenu na nasumično putovanje biciklima, i to po predelima detinjstva, u pokušaju da otkriju novo značenje njihovog odnosa.

U filmu igraju i: Danijel Šike, Ivan Đorđević, Marko Janjić, Branka Šelić, Žarko Radić, Aleksandra Pleskonjić, dok je Minja Subota neka vrsta naratora koji vodi kroz priču.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e8PzWxBvNk8]

Zanimljivo je da je film je u celini sniman na teritoriji Vojvodine, odakle je sama autorka.

– Da, Vojvodina je prostor mog odrastanja i vrlo me je odredila. Kada odrastaš u ravnici, stalno čezneš za nečim u daljini. Čežnju, koju sam skupila tokom odrastanja tamo, oslobađam kroz „Neposlušne“, i pokušavam sebi ponovo da izmislim te prostore, da im nađem nova značenja i otkrijem lepotu na neočekivanim mestima – objašnjava autorka.

Producent filma je „Kiselo dete“, kuća koju su zajedno osnovali Đukićeva i mladi reditelji Nikola Ležaić i Uroš Tomić, čiji je prvi, i veoma uspešan projekat, bio Ležaićev „Tilva Roš“.

– To je jedan buran, hazarderski i uzbudljiv proces, pun frustracija i radosti. Ujedinili smo se s idejom da pomognemo jedni drugima u proizvodnji prvih autorskih filmova, ali i da ohrabrimo druge kolege da se upuste u slično. Sada nas očekuje jedan krupan zalogaj, produkcija Uroševog igranog filma „Pogledaj me, Kusturice“, potom i dve manjinske koprodukcije „Sloboda ili smrt“ Vladimira Blaževskog i „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića. Našem timu se priključio i mladi kolega producent Kristijan Šujević i sada smo još spremniji za nove i složenije izazove – ističe rediteljka.

Đukićeva od jesenas radi kao predavač na SAE institutu. Na konstataciju da u Srbiji ima tek nekoliko filmskih rediteljki, koje su se pojavile poslednjih nekoliko godina, poput Maje Miloš i Mile Turajlić, ona kaže:

– Malo žena je spremno na takav sulud izbor i odluku. A i ako se odluče da im to bude zanimanje, nije jednostavno opstati i istrajati u tome.

Evropska premijera „Neposlušnih“ biće na Filmskom festivalu u Roterdamu, a zatim slede prikazivanja u Geteborgu i Istanbulu. Kako kaže, domaća premijera biće održana verovatno na proleće.

– Još nemamo precizno definisan datum premijere – zaključuje Đukićeva.

Jubilarni festival nezavisnog filma

Američki festival nezavisnog filma Sandens proslavlja ove godine 30. rođendan. U početku skroman, festival je postao nezaobilazna stanica američkih i stranih autora koja je uticala na karijere reditelja kao što su Kventin Tarantino, Robert Rodriges, Dejvid O’Rasel, Pol Tomas Anderson, Stiven Soderberg, Džim Džarmuš i Daren Aronofski. Ove godine nudi 121 dugometražni film, igrani i dokumentarni, američki i inostrani. Među njima je čak 54 debitantskih ostvarenja. Najviše se iščekuje film je „Boyhood“ Ričarda Linklejtera, sa Itanom Houkom i Patrišom Arket, koji je sniman čak 12 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari