Tu negde odmah posle najnovijih holivudskih blokbastera na Sinemaniji, a malo pre nego što počne njen stariji brat, Festival autorskog filma, udenula se još pre devet godina Slobodna zona, festival angažovanih igranih i dokumentarnih filmova, i većnavikla publiku da joj je tu vreme i mesto. Preciznije, mesto su joj Dvorana kulturnog centra i Dom omladine Beograda, od 7. do 11. novembra, ali i Niški kulturni centar od 9. do 11. i Muzej savremene umetnosti Novi Sad od 11. do 13. novembra.

Iako se, kako reče Mia David, direktorka KCB, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u vreme sve veće opasnosti po ljudska prava, podeljeni u zone u gradu za koji više ne znamo da li je naš, iz godine u godinu prebrojavamo pohodeći ovaj festival, čini se da on ipak raste, njegova publika svakako, jer je sad većtradicija da se projekcije rasprodaju i pre nego što Zona počne. Tako je i sa filmom koji otvara festival a koji donosi jednu od priča filozofskog superstara, Slavoja Žižeka, „Perverznjakov vodičkroz ideologiju“. Tu je još 47 angažovanih igranih i dokumentarnih filmova koji, po rečima jednog od selektora festivala Rajka Petrovića, osim kontraverzi koje izazivaju, uzburkavaju i emocije, a među njima mnoštvo je festivalskih pobednika i dobitnika nagrada publike. Branka Pavlović, koja takođe bira filmove za Zonu, kao hedlajnere osim „Perverznjaka“ izdvojila je i „Short Terms 12“ o štićenicima jednog doma za nezbrinutu decu, indijski „Lunchbox“ u kome se do ljubavi stiže preko stomaka, „Gangster te voli“, dokumentarac o jednom provodadžiji, novo ostvarenje veterana angažovanog britanskog filma Kena Louča, takođe dokumentarac, „Duh 45-te“ o snu o boljem i pravednijem društvu u Velikoj Britaniji nakon Drugog svetskog rata.

Posebne celine čine tzv. ženska linija, filmovi koji su odabrani u saradnji sa kustoskinjama ovogodišnjeg Oktobarskog salona, čija je jedna od ključnih postavki feminizam; pa program FID Marseja, jednog od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma, čiji će direktor Žan Pjer Rem biti gost Zone, a film koji stiže iz Marseja, pobednik ovog festivala je „Hiljadu suanca“; tu su i ostvarenja sa projekta Fresh Danube films koji donosi filmove mladih autora iz regiona. U fokusu festivala ove godine su pitanja LGBT zajednice i njih objedinjuje celina Izvan zidova sa dva filma „Stranac sa jezera“, ovogodišnjim dobitnikom nagrade za režiju kanskog Izvesnog pogleda i dokumentarac „Žores“. Ekskluzivnost Zone ove godine su i filmovi kosovske produkcije, koji će zahvaljujući prizrenskom Dokufestu i njegovom programskom direktoru Vetonu Nurkolariju, koji je gost-selektor, biti predstavljeni ovdašnjoj publici. Tu su i Noćni razgovori na teme LGBT zajednice, nasilja, subverzije.

Kao i uvek, publika glasa i bira najbolje, pa se nakon festivala jedan dan na bis pokazuju odabrani filmovi. I publika biva nagrađena – za najbolje recenzije filmova sa Zone. Festival je inače i ove godine uspeo da opstane sa samo dva miliona dinara, a za sledeću videćemo, istakao je Rajko Petrović. Podržali su ga gradski Sekretarijat za kulturu, Ženski fond Rekonstrukcija, Francuski institut, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Evropska kulturna fondacija. Ulaznice staju 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari