Nedelja kineskog filma u Srbiji: Na repertoaru Čangan, Apoteza bogova: Kraljevstvo oluja, Oktagon, Uspavana među zvezdama i Volim te 1Foto. Kineska filmska akademija

Manifestacija „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ održava se u Beogradu od 18. do 22. maja i Novom Sadu od 19. do 24. maja.

Nedelja kineskog filma svečano će biti otvorena u Kulturnoj stanici “Eđšeg” 19. maja od  17.30 časova u Novom Sadu. Biće prikazani filmovi „Čangan“, „Apoteza bogova: Kraljevstvo oluja“, „Oktagon“, „Uspavana među zvezdama“ i „Volim te“.

Festival kineskog filma, prošle godine je održan u 20 zemalja i regiona na četiri kontinenta, uključujući Keniju, Južnu Afriku, Nigeriju, Egipat, Japan, Ujedinjene Arapske Emirate, Filipine, Irsku, Španiju, Poljsku, Čile i Kolumbiju.

U 2023. godini širom Kine producirano je ukupno 971 film, uključujući 792 igrana filma.

Ukupno 11 filmova probilo je 140 miliona dolara na blagajnama tokom cele godine, a završeno je 30 filmova sa zaradom većom od 70 miliona dolara. Kineski filmski šampion je film „Man Jianghong“ koji je zaradio 637 miliona dolara na blagajnama.

„Publika danas u Kini ima raznovrsnu ponudu filmskih ostvarenja. U poređenju sa prethodnim periodom, kulturna pismenost, životni ukus i estetski nivo publike su se kontinuirano poboljšavali, a komedije, naučna fantastika, neizvesnost, romansa, animacija i drugi žanrovski filmovi osvojili su naklonost tržišta“, kažu organizatori Nedelje kineskog filma.

Nedelja kineskog filma u Srbiji: Na repertoaru Čangan, Apoteza bogova: Kraljevstvo oluja, Oktagon, Uspavana među zvezdama i Volim te 2
Foto: Kineska filmska akademija

U prilog tome ide i ostvarivanje odličnih rezultata holivudskih komercijalnih filmova, kao i filmova iz Japana, Francuske, Velike Britanije, Tajlanda, Indije i drugih zemalja.

Film „Lutajuća Zemlja 2“ kraja 2023. prikazana je u 42 prekomorske zemlje i regiona, sa prekomorskom blagajnom većom od 14 miliona dolara.

Film „Megalodon 2: Ambis“ prikazan je u 76 zemalja i regiona širom sveta i zaradio je više od 398 miliona dolara, doko je film „Topao“ postao šampion na blagajnama na Tajlandu.

Manifestaciju će otvoriti predstavnici ambasade Kine, Ministarstva kulture, Nacionalne filmske administracije Kine, Grada Novog Sada i Akademije umetnosti Novi Sad.

Ulaz je slobodan.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari