Više od sedamdeset polaznika pete Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, zajedno sa svojim mentorima i organizatorima okupilo se preksinoć na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, gde su započeli svoje druženje koje će trajati do 3. avgusta.

Profesore-mentore i polaznike Letnje akademije pozdravila je Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije KCNS, naglasivši da ovako vredan projekat ne bi mogao da bude realizovan bez pomoći dva grada – Novog Sada i Dortmunda, koji pružaju punu podršku. Kako je rekla, iz godine u godinu zahvaljujući Letnjoj džez akademiji učvršćuju se i proširuju odnosi ova dva grada, a osim međunarodne saradnje, KCNS učvršćuje saradnju i na lokalnom nivou, sarađujući sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“. 

Direktna saradnja Kulturnog centra Novog Sada sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 12 godina, a započela je gostovanjem Big Band-a Jazz Akademije „Glen Bušman“ na Novosadskom džez festivalu. Jedan od glavnih profesora, istaknuti saksofonista i profesor na džez akademiji „Glen Bušman“ iz Dortmunda Uve Plat, na ovom projektu učestvuje od samog početka. Pozdravivši polaznike on nije krio oduševljenje zbog pune Tribine mladih, rekavši da je ovogodišnji odziv najbolji do sada, što mu je izuzetno drago jer to znači da ovaj vid radionice svake godine zainteresuje sve više mladih muzičara.

– Drago mi je što ste se ove godine odazvali u ovolikom broju i verujem da nam predstoji osam dana odličnog druženja – rekao je Plat dodavši da se osim polaznika iz Srbije na Akademiju prijavilo i deset učenika iz Dortmunda.

Pored Uve Plata, ove godine na Akademiji predaju i kontrabasista Fedor Ruškuc, bas gitarista Igor Molnar, trombonist Nemanja Zlatarev, bubnjar Miroslav Karlović, trubu predaje Klaus Heiman, klavir Roman Babik, udaraljke Vanja Keveršan, dok će časove džez pevanja, koji se ove godine realizuju prvi put, predavati Sithara Sčimanjak.

 

Ništa bez zajedničkog sviranja

Polaznici će tokom ove sedmice zajedno sa svojim profesorima intenzivno raditi, ali će i svoj talenat predstaviti Novosađanima. Sugrađani će imati priliku da ih čuju na džem-sešnima koji će se održati na nekoliko lokacija u gradu: sutra i u četvrtak na brodu Cepelin od 21.30, a u Galeriji I.T.D na Petrovaradinskoj tvrđavi u petak od 21 sat. Za subotu je u Galeriji I.T.D, 1. avgusta, zakazan koncert „3 times 7“ na kojem od 21 sat nastupaju Jorit Vesterhof – gitara, Marko Čurčić – bas gitara i Aleksandar Škorić – bubnjevi, dok je završni koncert Akademije zakazan za 2. avgust na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada od 20 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari