„U Ćupriji 31. avgusta 1898. godine po starom kalendaru, a po novom 13. septembra, rodio se Dušan Matić, iste godine kada se rodilo još dvoje velikih srpskih pisaca – Desanka Maksimović i Rastko Petrović. Otac Mata, mati Ljubica, horoskopski znak – Devica: „osećaj za stvarnost, bistrina uma, posmatrački duh i jasni pogledi na svet…“ osnovne su karakteristike ovog znaka u roždaniku. Rođen je u varošici na obali Velike Morave, Matić nije krio da o rodnom gradu ne zna mnogo“ – počinje biografsku knjigu „Priče o Dušanu Matiću“ autor Radovan Popović, a u izdanju Prometeja.

– Naš najpouzdaniji i najpoznatiji književni biograf Radovan Popović „Pričom o Dušanu Matiću“ moćno i sasvim blisko ostvario je uvid u izuzetno uticajnu i mnogostranu inicijativu pesnika, mislioca, romansijera, usmenjaka, prevodioca, kao prvorazredne ličnosti Beograda – istakao je na jučerašnjoj promociji knjige u Vukovoj zadužbini književni kritičar Draško Ređep.

Ređep se pozvao na Božidara Timotijevića, koji je pesnika nazivao „fluorescentnim Matićem“ i dodao da je, „antidogmatičar i solista po vokaciji“, Matić na Popovićevim stranicama često na fonu novih otkrića, rukopisnih i epistolarnih, otkriva mnoge tajne vlastite izgradnje kojoj se, u oproštajnim rečenicama nakon njegovog odlaska, divio njegov nekadašnji nadrealistički saborac i koautor Koča Popović.

– Taj profesor slobode, veliki mag razgovora izričito urbane provenijencije, svakako je utisnuo snažan podsticaj bar trima naraštajima stvaralaca. Sledeći nauk Andre Žida da fanove i mlade pesnike valja upućivati na njihov, a ne na njegov put, on je uvek pomalo iskosa, već od ranih pedesetih godina, ostvarenost potvrđivao pre svega kao „drugo mišljenje“ – napisao je u pogovoru Ređep.

Matić je sve proveravao, bio samostalan i, kako navodi Ređep, antiheroj, predak mnogih aktuelnih pisaca, korespodent Bretona i Aragona.

Ono što beogradske nadrealiste veže jeste sintagma koja objašnjava i opravdava njihovu koheziju i sabornost, a to je „pisati u saradnji“.

– Dobro razaznajem da je ova knjiga, u duhovnom ali i stvarnosnom smislu, pisana u „saradnji“ sa Matićem. Utoliko je njena vrednost značajnija, a njena tumačenja temeljnija nego igde u ovom žanru danas – istakao je Ređep.

Razračunavanje s pesmom

Dušan Matić rođen je u Ćupriji, a školovao se u Francuskoj. Kao mladić preživeo je povlačenje preko Albanije. Bio saradnik u avangardnim časopisima Zenit i Putevi. Bio je potpisnik manifesta i jedan od pokretača i urednika almanaha Nemoguće – Leinpossible. Tu je objavio foto-kolaž „Mutan lov u bistroj vodi“. Nakon nadrealističkog eksperimenta, Matić je svoj poetski izraz pronašao u misaonoj i intelektualnoj poeziji. Njegovi eseji odlikuju se preciznošću izraza, širokom erudicijom i stilskom jasnoćom. Razračunavao se ne samo s određenim vidovima tradicije nego s poezijom kao takvom, s pesmom, s pesničkim jezikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari