Prva zvanična rusko-srpska koprodukcija – film „Brat Dejan“ u režiji Bakura Bakuradže, biće premijerno prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa Filmskog festivala u Lokarnu. Projekcija je zakazana za četvrtak, 6. avgust, a glavnu ulogu u ostvarenju inspirisanom sudbinom haškog optuženika Ratka Mladića igra Marko Nikolić. Nikolić će se pokloniti publici u Lokarnu, gde se ovo ostvarenje takmiči za glavnu nagradu – Zlatni leopard.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Brat Dejan“ prati poslednjih dvanaest meseci u životu Dejana Stanića, bivšeg generala u balkanskim ratovima. Poslednjih deset godina on je prisiljen da se krije od pravde, posebno od Međunarodnog suda pravde u Hagu, zbog raznih optužbi u vezi sa njegovom vojnom službom. Konačno nalazi sklonište kod Slavka, starca koji živi u izolovanom planinskom selu. Pateći od potpune otuđenosti, Dejan ne samo da treba da se suoči sa novim okruženjem i novom realnošću, već neće moći da izbegne ni svoju prošlost.

Ovo je treći film ruskog reditelja gruzijskog porekla, a sa prethodna dva je učestvovao u pratećim programima festivala u Kanu. „Brat Dejan“ je u celini snimljen u Srbiji na srpskom jeziku, na lokacijama u Valjevu, Goču, Prijepolju, Pančevu, Fruškoj gori, Titelu i Beogradu. Većinski je finansiran sredstvima Ruske Federacije, a sufinansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije. Srpski koproducent je Pilon Media, a izvršni producent kompanija Art & Popcorn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari