Film „Ničije dete“ reditelja Vuka Ršumovića najbolji je film na Međunarodnom filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu. Nagrada Ibis Ršumoviću je dodeljena na svečanom zatvaranju u nedelju, uz obrazloženje žirija da je film potpun na svim nivoima.


„Žiri bi želeo da oda priznanje celoj ekipi filma i onome što su uspeli da postignu – od režije, preko načina na koji je priča ispričana do realistične vizuelne izvedbe. Nagradu dodeljujemo filmu koji nas vodi na put inicijacije u civilizaciju, koja propada zbog toga što ljudi jesu životinje“, istakli su članovi KarpoGodina, KašaKarvaniAlesandroGroplero.

Posebno priznanje festivala – nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji dodeljena je filmu „Panama“ Pavla Vučkovića. Domaća premijera ovog filma obeležila je ovogodišnje izdanje festivala, a budući da je ovo prvi debitantski film iz Srbije koji je posle trideset godina imao mesto na Kanskom festivalu, gde je prikazan u glavnom programu (Official Selection – Special Screenings), reditelju je uručeno specijalno priznanje za doprinos promociji domaćeg filma. Glavna glumica ovog ostvarenja, Jovana Stojiljković,nagrađena je posebnimpriznanjem“zbogprirodne, uverljive, harizmatičneidirljiveizvedbe“. Specijalnimpriznanjempohvaljenjei ŽeljkoMarković zauloguu“Varvarima“, kao i DenisMurić zaostvarenje“Ničijedete“. Nagrada za inovaciju iz takmičarskog programa Nacionalna klasa dodeljena je Ivanu Ikiću za „Varvare“. Ovaj film nagradio je i žiri mladih jer prikazuje „bezizlaznost i puku egzistenciju mladih koji sami nemaju snage da menjaju društvo“.

Žiri selekcije Freš Danube Films nagradu Cineuropa dodelio je filmu „Liza, lisica-vila“ debitantskom ostvarenju Karoja Uja Mesaroša, dok je posebno priznanje dobio dokumentarac „Goli“ hrvatske rediteljke Tihe K. Gudac o Golom otoku. Žiri selekcije Up to 10.000 bucks dodelio je nagradu za najbolji film „Cveću zla“ Sabolča Tolnaia, koji je „stvorio filmsko delo koje se specifičnim stilom izdvojilo u ovogodišnjem programu“, a posebno priznanje su dobili „Ana Trg“ Jelene Novaković, „Ništa nije za džabe“ Ilrona Revaha i „Petlja“ Milutina Petrovića.

Osmi Cinema City ove godine održan je od 29. juna do 5. jula u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu i prema rečima organizatora, tokom sedam dana festival je posetilo više od 35.000 posetilaca, prikazano je 70 filmova kroz šest selekcija i održano sedam koncerata. Posebnu pažnju publike privukla je domaća premijera filma“Panama“, koji je i reprizno prikazan, kao i filmovi“Ničije dete“, „Goli“, „Enklava“, „Liza, lisica-vila“, „Gljive“, „Kurt Kobejn: montaža pakla“, „Depeche mode: Live u Berlinu“, „Maske“… Cinema City završen je besplatnom projekcijom filma „U2: pogled sa neba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari