Film „Varvari“ Ivana Ikića osvojio je na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima specijalno priznanje žirija u takmičarskoj sekciji „Istočno od Zapada“.


Jedan od tri srpska filma koja su ove godine prikazana u Češkoj nagrađen je za „stvaranje moćnog dokumenta koji pomaže u razumevanju izvora mladalačkog nasilja kroz jako uverljive likove“.

„Kristalni globus“, glavnu nagradu festivala koji je počeo 4. jula a završava se u subotu, osvojio je film „Corn Island“ gruzijskog režisera Georga Ovašvilija, dok je specijalno priznanje pripalo mađarskom filmu „Slobodni pad“, Đerđa Palfija, koji je takođe osvojio festivalsku nagradu za režiju.

Najboljom glumicom proglašena je El Faning za ulogu u američkom filmu „Low Down“ u režiji DŽefa Prajsa, a je za najbolju mušku ulogu nagrađen Nahuel Perez Biskajar za ostvarenje u belgijsko-kanadskom filmu „All yours“.

Nagradu za najbolje ostvarenje u selekciji „Istočno od Zapada“, u kojoj se takmiče debitantski i drugi igrani film nekog reditelja iz kinematografija istočne Evrope, Balkana, Turske i srednje Azije, osvojio je film ruskog reditelja Ivana Tverdovskog „Corrections Class“.

U takmičarskoj sekciji dokumentarnih filmova preko 30 minuta nagrada je pripala belgijskom filmu „Waiting for August“, u režiji Teodore Ane Mihaj, dok je u sekciji dokumentarnih filmova kraćih od 30 minuta nagrađen hrvatski dokumentarac „Autofokus“ Borisa Poljaka. Publika je ove godine oborila rekord budući da je prodato 131.000 ulaznica, a među 243 filma u 20 programskih sekcija svojim glasovima za najbolji film izabrali su dugometražni dokumentarac „The Magic Voice of a Rebel“ Olge Somerove, o slavnoj češkoj pevačici i disidentu Marti Kubišovoj.

Kristalni globusi za doprinos svetskoj kinematografiji uručeni su na otvaranju festivala Vilijamu Fridkinu i Melu Gibsonu.

Pored Ikićevih „Varvara“, u programu „Istočno od Zapada“, prikazan je i film Darka Lungulova „Spomenik Majklu Džeksonu“, dok je u selekciji „Drugačiji pogled“ na repertoaru bilo ostvarenje Mine Đukić „Neposlušni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari