Predstava „Zona Zamfirova“ Stevana Sremca u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Pozorišta na Terazijama trijumfovala je na 42. Festivalu Dani komedije u Jagodini, koji je sinoć završen dodelom nagrada. Ona je najbolja i po oceni publike (4.85), ali i po mišljenju stručnog žirija, koji joj je pored priznanja „Miodrag Petrović – Čkalja“ i statuete „Jovanča Micić“ dodelio i nagradu „Mija Aleksić“.

Žiri pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, koji je radio u sastavu: reditelj Egon Savin (predsednik), glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić, tri ravnopravne glumačke nagrade i statuete Ćuran dodelio je: Saši Torlakoviću za ulogu Mate Bukarice u komadu „Predstava Hamlet u Mrduši donjoj“, Danici Maksimović za ulogu Doke u „Zoni Zamfirovoj“ i Nebojši Dugaliću za ulogu Hadži Zamfira u istoj predstavi. Statueta „Ćuran“ za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je Kokanu Mladenoviću za „Predstava Hamlet u Mrduši donjoj“. Nagrada „Nikola Milić“ za najbolju epizodnu ulogu dodeljena je Vlasti Velisavljeviću za ulogu Tase u predstavi „Sumnjivo lice“, dok je najboljom mladom glumicom žiri proglasio Ivanu Jovanović za ulogu Anđe u „Predstavi Hamleta u Mrduši donjoj“, a za najboljeg mladog glumca Bojan Dimitrijević za ulogu Žike u „Sumnjivom licu“.

Nagradu za kostimografiju dobila je Tatjana Radišić za kostime u „Zoni Zamfirovoj“, dok je Marija Kalabić nagrađena za najbolju scenografiju u istoj predstavi. Žiri je specijalnu nagradu dodelio Mojici Horvat za koreografiju u ovom komadu Pozorišta na Terazijama.

Pored priznanja žirija, sinoć je uručena i nagrada „Zlatni ćuran“ za životno delo, koju je ove godine dobila glumica Jelisaveta Seka Sablić.

Budući da su nagrade uručene na Svetski dan pozorišta, pre dodele pročitana je poruka Međunarodnog pozorišnog instituta koju je ove godine, po pozivu, napisao italijanski dramski pisac i reditelj, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Favi teatar iz Beograda izveo je predstavu „Divan dan“ Stevana Koprivice u režiji Slavenka Saletovića. Selektor ovogodišnjih Dana komedije bio je reditelj Jug Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari