Ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu juče je u Skupštini Beograda uručena povelja počasnog građanina. Slavni oskarovac je prvi umetnik kome je pripalo ovo priznanje, koje se dodeljuje od 1954. godine, od kada ga je dobilo 28 osoba.

Mihalkov je zahvalio Srbiji, vlastima i umetnicima, što se u teško vreme ne plaše da budu susedi i da budu sa Rusijom, iako to povlači puno problema.

„Istina je sa nama i za nas, jer, u ovo teško vreme za sve, rođaci moraju biti zajedno. Ne možemo da računamo ni na koga drugog, osim na sebe“, kazao je reditelj.

ihalkov je, navodeći da mu je ovo prva titula počasnog građanina, rekao da mu se uvek činilo da je teško biti i samo građanin, a kamoli počasni. On je istakao da ima toliki unutrašnji osećaj za srpstvo, koji ne može da zameni nijedna nagrada, a da je poveljom počasnog građanina Beograda Srbija „stavila pečat na njegovo srce“.

U razgovoru s novinarima, nakon dodele priznanja, reditelj je naglasio da mu je najveće priznanje što ga u Srbiji oslovljavaju prvim imenom, pa kada kažu „Nikita“, misle samo na njega. Dodao je i da mu se dopada što u Beogradu uvek postoji mnogo reklama za njegove filmove, te da izgleda samo tu može videti svoja ostvarenja.

Prema njegovim rečima, predivno je što srpske vlasti dolaze 9. maja na proslavu 70. godina od pobede nad fašizmom u Rusiju.

„Došlo je vreme kada moramo biti konkretni. Politički osmesi ne mogu više da nas obmanjuju. Za vas, kao i za nas, nema ničeg važnijeg od nacionalnih interesa, zato što osim nas samih to ne interesuje nikoga drugog“, kazao je Mihalkov dodajući da je mnogo toga propušteno u poslednjih 25 godina.

Kako kaže, Rusija je u tom periodu izgubila Ukrajinu, te sada već odrastaju generacije koje ne osećaju nikakvu vezu sa Moskvom, za šta, kako kaže, Rusi ne mogu da krive zapad, već samo sebe.

„Treba pogledati istini u oči i naučiti nešto iz toga“, zaključio je reditelj, koji je prilikom jučerašnje posete održao i master klas studentima filma u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari