Dve izdavačke kuće dosetile su se da uoči posete predsednika Rusije objave knjige koje se, svaka na svoj način, bave likom i delom Vladimira Vladimiroviča Putina kao simbola savremene Rusije.

Vukotić media izdala je knjigu novinara iz Moskve Branka Vlahovića „Putin – moć Rusije“, originalno, autentično, veoma precizno urađen portret Vladimira Putina i veliku, bogatu fresku razvoja i vaskrsnuća nove Rusije – dva isprepletena toka priče ove knjige. Izvanredan znalac zbivanja u Rusiji, iz koje izveštava pune tri decenije, novinar Branko Vlahović uspeo je da mnogobrojnim činjenicama i procenama čitaocu ponudi dinamično štivo o svemu onome što se u poslednje dve decenije zbivalo u Rusiji. U prvom delu knjige „Putin – moć Rusije“ odslikan je portret Vladimira Putina, od njegovog dečačkog odrastanja u radničkim stanovima u Lenjingradu, mladalačke želje da postane obaveštajac, preko braka, porodice, navika, strasti i hobija, do izrastanja u jednog od vodećih svetskih političara. Paralelno sa tim, iscrtava se i lomljiva spoljnopolitička putanja Putina i Rusije: kako se u blickrigu Krim vratio Rusiji i koje su posledice ukrajinske krize i rata, zašto se ponovo razvio hladnoratovski odnos između Amerike i Rusije, ima li Evropa svoj stav ili je vazal američke politike…

Posebno poglavlje u knjizi posvećeno je odnosima Srbije i Rusije. Da bi slika o osavremenjenoj najvećoj pravoslavnoj zemlji bila potpuna, Vlahović je, u drugom delu knjige, pregrštima činjenica, odslikao gibanja u ruskom društvu. Knjiga je bogato ilustrovana.

Izdavačko preduzeće Prosveta izdalo je knjigu Živote Ivanovića, jednog od najuglednijih novinara Tanjuga, „Nova ruska reč Putin“, koja objašnjava fenomen sadašnjeg ruskog predsednika, jedne od najuticajnijih i najharizmatičnijih ličnosti današnjice. U knjizi su sakupljeni tekstovi koji objašnjavaju način razmišljanja predsednika Rusije, njegovu politiku, filozofiju, stavove prema svetskim pitanjima, stavove prema Zapadu, prema Srbiji. Ovom knjigom Prosveta se pridružuje proslavi 70-godišnjice oslobođenja Beograda, ali i počinje da obeležava 70-godišnjicu svog osnivanja jer je počela da radi 14. decembra 1944, neposredno posle oslobađanja našeg glavnog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari