Srpska napredna stranka beleži pad podrške među građanima za gotovo dva odsto u odnosu na pre samo mesec dana, dok je skoro svim ostalim političkim partijama za isti period blago uvećan rejting, pokazuje poređenje najnovijeg istraživanja „Politički barometar“ agencije Faktor Plus, sprovedenog krajem januara, sa prošlomesečnim rezultatima iste agencije. Poslednje istraživanje rejtinga pokazuje da bi SNS ukoliko bi izbori bili u nedelju osvojila 49,5 odsto glasova i to ovog puta sa jednim delom glasača Rasima Ljajića, dok je taj procenat za najveću vladajuću stranku pre 30 dana iznosio 51,4 odsto.

Sve ostale partije ovog meseca, kako pokazuje statistika Faktor Plusa, beleže skok rejtinga, osim radikala i PUPS koji „stoje“ na šest, odnosno 3,3 odsto glasova ispitanika. Tokom januara svoje pozicije su ojačali socijalisti sa 9,5 na 10,6 odsto, DS sa 6,5 na 6,8 odsto, kao i DSS i Dveri sa 5,2 na 5,6 odsto. Koalicija SDS, LDP i LSV broji 5,2 odsto ispitanika, dok su prošli put bez partije Nenada Čanka imali 4,1 odsto.

Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme „skočila“ je sa jedan na 1, 4 odsto, a za po 0,1 odsto skočili su i rejtinzi pokreta „Dosta je bilo“ Saše Radulovića i SNP Nenada Popovića, koji sada imaju 2,3, odnosno dva odsto. Istraživanje Faktor Plusa pokazuje da bi manjine osvojile u ovom trenutku četiri odsto glasova, a koalicija „Rodoljubi“ – Dragan Todorović, Aleksandar Đurđev i Vladan Glišić, koja se prvi put meri, 0,8 odsto.

Ovo je, inače, i prvi put da u rezultate nije uključen rejting SDPS Rasima Ljajića, koja je prošlog meseca imala 2,8 odsto, jer su u međuvremenu potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na izborima sa naprednjacima. „Rezultat SNS ne može se smatrati ovoga puta prostim zbirom podrške SNS i SDPS. Pojedini glasači SDPS se već poistovećuju sa listom SNS i ovoga puta su se opredelili tako, dok neki i dalje tvrde da će glasati za Rasima Ljajića što smo u poslednjem istraživanju svrstali u 'neke druge stranke', jer ne bi bilo relevantno izdvajati ih zasebno“, objašnjava za Danas Vladimir Pejić, direktor Faktor Plusa.

Kada je reč o tome da li građani odobravaju ono što rade i govore političari, istraživanje pokazuje da u toj oblasti najveću podršku od 57 odsto ima premijer Aleksandar Vučić, dok je trećina odgovorila suprotno. Predsednika Tomislava Nikolića podržava u tom smislu 27 odsto, ne podržava 46 odsto, a ministarka Zorana Mihajlović ima 27 odsto pozitvnih glasova i 48 odsto negativnih. Lidere DS i SDS Bojana Pajtića i Borisa Tadića podržava devet, odnosno 12 odsto, dok se sa njima nikako ne slaže 63 i 47 odsto.

Prema rezultatima Faktor Plusa, izlaznost u ovom trenutku bi bila 53 odsto, dok njih 22 odsto još ne znaju da li će glasati. Od onih koji će izaći na izbore, trećina i dalje ne zna kome da da svoj glas. „Nisam siguran da oni do izbora mogu nekim magičnim rečima ili trikovima da se opredele i glasaju za nekog. Očigledno je da nemaju poverenja ni u jednu stranku”, ističe Pejić.

Na pitanje da li će ukoliko izbori budu održani istovremeno glasati za istu stranku na sva tri nivoa – lokalnom, pokrajinskim i republičkom, njih 42 odsto reklo je „da, sigurno“, a vrlo verovatno i još 35 odsto ispitanika.

Ljajić: Donećemo glasove Vučiću

Lider SDPS Rasim Ljajić izjavio je da će na predstojeće izbore izaći zajedno sa SNS i da veruje da će toj koaliciji doneti tri do četiri odsto glasova. „Mi vredimo između tri i četiri odsto glasova, realno. Ja računam da mi toliko imamo i verujem da koaliciji donosimo te glasove“, rekao je Ljajić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari