Ambasadori i predstavnici ambasada pet najuticajnijih zemalja EU u Beogradu vrlo su zabrinuti zbog nespremnosti Srbije da ublaži situaciju u kojoj se našla zbog velikog priliva migranata iz ratom zahvaćenih područja. Oni od premijera Aleksandra Vučića očekuju da hitno mobiliše sve raspoložive snage kako bi Beograd napravo plan i redosled koraka za ublažavanje problema, koji mogu eskalirati. Predložene su i mere koje bi Srbija trebalo da ispuni, saznaje Danas iz svojih diplomatskih izvora.

Kako saznajemo, neki od zaključaka sa sastanka predstavnika najuticajnijih zemalja EU u Beogradu, koji je hitno održan u ponedeljak, jesu da je Srbija potpuno nespremna za ublažavanje i rešavanje problema sa kojima se suočava, da vlasti u Beogradu hitno moraju da shvate u kakvoj su situaciji, da problem sa migrantima i azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, a predložene su mere kojima bi Srbija, ukoliko ih ispuni, mogla da ublaži neke od novonastalih problema. Kako saznajemo, zaključci i predlozi biće predočeni Vučiću po povratku iz Brisela, a naredni sastanak ambasadora mogao bi da bude organizovan u četvrtak. 

Izvori Danasa kažu da su predstavnici zemalja EU na sastanku izrazili puno razumevanje za Srbiju, ali i ocenili da Srbija hitno mora da se mobiliše i shvati u kakvoj se situaciji nalazi. Oni su, kako nam je rečeno, zaključili da problem sa azilantima dobija razmere ozbiljne humanitarne katastrofe, sa tendencijom pogoršanja problema, da je Srbija potpuno nespremna za rešavanje ovog problema, da se za sada ne vidi način rešenja ovog ni u odnosu prema Makedoniji, niti u odnosu prema Mađarskoj, čiji je premijer najavio podizanje žičane ograde celom dužinom granice sa Srbijom, da će se problem pogoršati jer bi uskoro Srbija mogla da postane zemlja destinacije, a ne tranzita, kao što je bilo do sada u najvećem broju slučajeva. Naši izvori navode da je ponuđen paket mera, uz uslov da Srbija ispuni makar neke od preuzetih obaveza iz ove oblasti, a to su jasnija zakonska regulativa, ojačavanje kapaciteta MUP i ostalih organa uključenih u zbrinjavanje migranata i tražioca azila, ali i početak izgradnje ozbiljnih smeštajnih kapaciteta. 

Član stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žarko Obradović upoznao je članove Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica sa naglim porastom broja migranata koji stižu u Srbiju i istakao da je Srbija prihvatila preko 30.000 migranata i u prihvatnim centrima im obezbedila hranu, odeću i neophodnu medicinsku pomoć. „Oni stižu u Srbiju iz zemalja Evropske unije, iz Bugarske i iz Grčke, preko Makedonije“, rekao je Obradović. On je evropskim parlamentarcima rekao da broj migranata prevazilazi mogućnosti Srbije i pozvao Savet Evrope i EU da podrže i pomognu Srbiju koja deli evropske vrednosti i želi da učestvuje u rešavanju ovog zajedničkog problema.

Podsetimo, predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova u Srbiji Aleksandar Vulin u ponedeljak nije odgovarao na naša pitanja ima li Radna grupa ikakav plan za ublažavanje problema i hoće li se menjati regulativa koja se odnosi na tražioce azila i migrante, poput izmena zakona u Makedoniji. On je pozvao premijera Vučića da hitno sazove regionalni skup na kom bi se raspravljalo o tome.

Mađarski socijalisti predlažu alternativu zidu

Budimpešta – Mađarska socijalistička partija predložila je sazivanje vanredne sednice parlamenta na kojoj će se razmatrati alternativa izgradnji zaštitne ograde duž granice sa Srbijom, kaže za Danas Atila Mešterhazi, lider mađarskih socijalista. On precizira da socijalisti predlažu preraspodelu sredstava iz budžeta kako bi se izdvojilo više novca za zaštitu granica umesto izgradnje žičane ograde. „Takođe, predlažemo pooštravanje kazni za trgovce ljudima, čemu se protivi vladajući Fides i ostale stranke na vlasti“, ističe Mešterhazi. Podsetimo, mađarski parlament danas bi trebalo da razmatra vladin predlog o izgradnji zida visokog četiri metra u cilju sprečavanja priliva imigranata.
. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari