Francuska i SAD su se krajem 2006, zbog Kosova, zalagale da se Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU bez haškog uslova i program NATO Partnerstvo za mir, piše u depeši iz ambasade SAD u Parizu, objavljenoj na sajtu Vikiliks. Reč je o razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijela Frida sa političkim savetnikom tadašnjeg francuskog predsednika Morisom Gurdo-Montanjom od 7. decembra 2006.


Gurdo-Montanj je tada govorio o planovima Francuske da ubedi EU da Srbiji ponudi SSP ne vezujući ga sa obavezom pune saradnje sa Haškim tribunalom, ali je izrazio zabrinutost zbog eksplicitne pretnje tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Frid je uzvratio da Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa, piše u depeši koju je kao tajnu 12. decembra 2006. poslao tadašnji američki ambasador u Francuskoj Kreg Stejplton. „Ono što je izvesno jeste da Rusima ne sme biti dozvoljeno da veruju da će pretnja vetom delovati jer bi oni to iskoristili. Zapad zato treba da pošalje signal da je spreman da se kreće bez njih ako je neophodno, jer nepostojanje signala bi se tumačilo kao prećutan pristanak da Rusija podigne ulog. To je strašna mogućnost, ali paraliza bi bila gora“, rekao je Frid.

Poverljiva američka dokumenta koja je objavio vebsajt Vikiliks pokazuju da su ruski predsednik Dmitrij Medvedev, pouzdani saveznik Srbije, odigrao ulogu u usporavanju priznavanja nezavisnosti Kosova od strane arapskih država.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni zbog izjave od novembra 2008. da priznanje nezavisnosti Kosova predstavlja američku provokaciju Rusije naljutio je SAD i druge članove Kontakt grupe za Balkan, otkrivaju dokumenta. Dokumenti do kojih je došao Vikiliks otkrivaju da su američke diplomate izražavale zabrinutost zbog bliskog odnosa italijanskog premijera sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije za Balkan Stiven Mejer izjavio je da objava tajnih diplomatskih dokumenata koji se tiču Srbije i regiona neće imati veliki uticaj na politiku SAD na Balkanu. Politika SAD prema Balkanu je veoma otvorena i zna se kakvo mišljenje Vašington ima o predsedniku Srbije Borisu Tadiću – „zna se da ga voli i podržava“, kao što je poznato da ne voli predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao je Mejer. On je izjavio da ne očekuje da će najavljena dokumenta o Mladiću i ubistvu Đinđića biti posebno zanimljiva. „Osim što će potvrditi stav SAD da Mladić mora biti izručen, pokazaće i iznenađenost zbog atentata“, rekao je Mejer.

Diplomate u Beogradu ne strahuju

Beograd ľ Strane diplomate u Beogradu nemaju preveliki strah od informacija koje bi eventualno mogle da budu objavljene na Vikiliksu u vezi sa Srbijom, saznaje Danas iz izvora bliskih diplomatama. Jedino što trenutno brine diplomate velikih i značajnih zemalja Evropske unije i sveta je mogućnost da njihovi sistemi diplomatske komunikacije budu na isti način obelodanjene javnosti kao što je to Vikiliks učinio Americi. Prema saznanjima Danasa, niko od stranih diplomata ne očekuje da će objavljivanjem novih informacija o dešavanjima u Srbiji dovesti do velikih političkih senzacija, jer su američke diplomate svoje depeše uglavnom slale putem telegrama koji po pravilu ne sadrže važne i tajne informacije. Sagovornici Danasa, ne isključuju mogućnost da je Vikiliks došao do poverljivih informacija o skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića, i o tome ko mu je i zašto u tome pomagao, ali ipak kažu da je to malo verovatno. Prema njihovim rečima, može se ići u potpune spekulacije o tome da će Vikiliks eventualno objaviti i podatke koji bi ukazali na to da se Mladić ne nalazi u Srbiji i ko mu je u tome pomogao, što bi eventualno moglo da ublaži stav Holandije oko nastavka evropskih integracija Srbije. Međutim, osim što su ovo potpune spekulacije, dokazi da takve tvrdnje morali bi da budu veoma jaki, a ne na nivou ärekla-kazalaô, makar to b ili i američki službenici. Kako nam je rečeno, diplomate očekuju da eventualno mogu da budu objavljene interesantne informacije vezane za Kosovo i BiH, ali ipak ponavljaju da one nikako neće biti novost za diplomatski svet, već samo za javnost. Prema rečima naših izvora, depeše u kojima bi se eventualno mogla naći mišljenje diplomata o srpskim državnicima poput Tadića, Koštunice, premijera Cvetkovića i drugih mogu biti nove i zanimljive samo široj javnosti, ali ne i ljudima koji se bave diplomatijom jer se uglavnom zna kakvo mišljenje stranci imaju o srpskim funkcionerima. L. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari