Državna sekretarka SAD Hilari Klinton, tokom posete Kosovu, nije dala nikakve rokove za početak dijaloga Prištine i Beograda.

Cilj njene posete je osiguranje da će se tehnički dijalog dogoditi u najskorije moguće vreme, ali nije bilo reči o krajnjim terminima za početak dijaloga, rekli su Danasu sagovornici iz vrha Vlade Kosova.

Kako ističu, Klintonova je imala nameru da potvrdi načela na kojima će budući razgovori počivati i da od obe strane u predstojećem dijalogu dobiju garancije da će poštovati ono što je dogovoreno nakon usvajanja rezolucije o Kosovu u Generalnoj skupštini UN.

Poseta šefice američke diplomatije Briselu, odmah nakon Beograda i Prištine, kao i spekulacije da će s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton dogovoriti način za otpočinjanje dijaloga, predstavlja svojevrsnu najavu sve većeg učešća u pripremama za taj događaj. Intenzitet uključivanja Amerike će rasti kako se bude približavao početak tog procesa. Do uslovljavanja jedne ili druge strane, kada je reč o datumima za početak razgovora, neće doći, budući da bi to moglo da dodatno poveća i ovako veliku napetost na obe strane, zaključuju izvori Danasa iz vrha vlasti u Prištini.

– Mislimo da dijalog treba da počne čim budemo spremni, jer iako će se održati izbori ovde na Kosovu, a zatim, u narednim godinama i u Srbiji, verujemo da je u interesu Kosova da ovaj dijalog počne i da bude zaključen na što ekspeditivniji način – prenosi londonski Gardijan reči Klintonove u tekstu pod naslovom „Hilari Klinton požuruje Kosovo da počne razgovore sa Srbijom“.

Dojče vele prenosi da je američka državna sekretarka „pozvala premijera Kosova da ne odlaže pregovore s Beogradom, uprkos unutrašnjoj političkoj krizi, zbog ostavke predsednika Fatmira Sejdijua“. Glas Amerike, takođe, objavljuje tekst naslovljen „Klintonova požuruje početak razgovora“, a identične informacije ima i AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari