Srbija je postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni, ocenjuje se u predlogu rezolucije o kojem će ove sedmice raspravljati Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu.

U nacrtu rezolucije sačinjene na osnovu izveštaja o poštovanju obaveza koje je Srbija preuzela članstvom u SE, PS SE pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute sporazume i poziva dve strane da te sporazume primene i nastave dijalog. Od vlasti u Srbiji očekuje se takođe poboljšanje stanja u medijima i primena zakona o pravima manjina, posebno Roma.

Mediji u Srbiji, kako se navodi, suočeni su sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu. Kao posebni problemi, ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare. U nacrtu rezolucije, vlasti u Beogradu pozivaju se da nastave dijalog sa Prištinom, zasnovan na pragmatičnom pristupu i ocenjuje da mirno rešenje sporova zahteva da sve strane iskažu „dobru volju i spremnost na kompromis“. U izveštaju o poštovanju obaveza preuzetih članstvom Srbije u SE pohvaljuje se saradnja srpskih vlasti, a kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navode se reforma sudstva i usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa.

Srbija je u težnji prema članstvu u EU uložila velike napore radi usvajanja velikog broja zakona u kratkom vremenskom roku i ispunjavanju potrebnih uslova, navodi se u izveštaju pod nazivom „Poštovanje obaveza i dužnosti Srbije“. U izveštaju se ocenjuje da Srbija ostaje „na pravom putu“ i da je usvojila „impresivan“ broj zakona, ali da je „važno da se obezbedi da se novi zakonodavni okvir primenjuje i da dobro funkcioniše“. Zbog toga će, kako se navodi, SE pažnju usmeriti na mehanizme uspostavljanja održive demokratije uključujući reformu sudstva (transparentnu proceduru reizbora sudija i osnivanje najviših sudova), izgradnju transparentnog sistema finansiranja stranaka, nezavisne medije i punu primenu zakona o slobodi govora i udruživanja.

U nacrtu rezolucije o kojoj će poslanici raspravljati u sredu 25. januara, PS izražava zadovoljstvo zbog političke stabilnosti u Srbiji, postignutog napretka i koraka prema članstvu u EU i saradnje sa Haškim tribunalom i čestita srpskim vlastima na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovom izručenju Haškom tribunalu. U izveštaju se takođe pohvaljuje napredak Srbije u regionalnoj saradnji, uključujući posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici u julu 2010, kao i kontakti i susreti sa najvišim zvaničnicima Crne Gore i Hrvatske.

Srpski parlamentarci u Strazburu

Stalna delegacija Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope učestvovaće na januarskom zasedanju ove organizacije, koje se održava od danas do 27. januara u Strazburu. Srpsku desetočlanu delegaciju predvodi profesor Dragoljub Mićunović, poslanik Demokratske stranke. Članovi PSSE će na januarskom zasedanju izabrati novog predsednika Parlamentarne skupštine, kao i novog komesara za ljudska prava. Poslanicima će se u toku zasedanja obratiti i premijer Velike Britanije Dejvid Kamerun i predsednica Finske Tarja Halonen. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari