– Zvanična forma briselskog procesa je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, koja je posle samita u Beču dodatno dobila i dimenziju istorijskog pomirenja Albanaca i Srba. Briselski sporazumi treba da politički i formalno pravno definišu realnost na terenu.

Nema neutralnog stanja dijaloga. Posle prvog sporazuma u Briselu 2013. predstoji potpisivanje međunarodno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova, a treća faza je međusobno priznavanje. Ne možemo biti u EU, ako jedni druge ne priznamo kao ravnopravne partnere. Ovo je nepovratan proces, što je jasno i Vladi Kosova i Vladi Srbije. Nema plana „B“, rekao je juče na predavanju o „briselskom dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine“ Bljerim Šalja, koordinator prištinskog tima za pregovore sa Beogradom.

Prvu Šaljinu posetu Beogradu posle 17 godina organizovali su Forum za etničke odnose i Fondacija Hajnrih Bel. Na skupu u beogradskom Hotelu IN, između ostalih bili su i službenici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, predsednik Odbora za KiM srpskog parlamenta Milovan Drecun, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, poslanik Riza Haljimi, prištinski oficir za vezu u Beogradu Valjdet Sadiku, Rada Trajković, predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko… Šalja se juče privatno sreo sa šefom Kancelarije za KiM Markom Đurićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari