Šef pregovaračkog tima Beograda za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović trebalo bi da sutra u glavnom gradu Kosova i Metohije razgovara s kosovskim zvaničnicima. On bi, kako Danas nezvanično saznaje, u Prištini trebalo da se sretne sa zamenicima premijera Kosova Hajredinom Kučijem i Editom Tahiri, koja predvodi prištinski pregovarački tim.


U prištinskim izvorima spekuliše se da bi Stefanović mogao da razgovara i s predstavnicima albanskih opozicionih stranaka. Slobodan Petrović, jedan od pet zamenika premijera Kosova, ministar lokalne uprave i predsednik Samostalne liberalne stranke, juče je najavio mogućnost da se i on sretne sa šefom beogradskih pregovarača. U intervjuu za prištinski dnevnik Epoka e Re Petrović je izjavio je da je najavljena Stefanovićeva poseta pre svega “njegova lična promocija, dok su razgovori u drugom planu”, ali da je spreman da se sa predstavnikom Srbije sretne “u svojstvu zamenika premijera i ministra u Vladi Kosova”.

Borislav Stefanović je prvi srpski zvaničnik koji će posle uvođenja protektorata UN na KiM sredinom juna 1999. i jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti 2008. u Prištini razgovarati s kosovskim zvaničnicima. Vuk Drašković je 2005, tri godine pre Deklaracije o nezavisnosti, bio u glavnom gradu KiM u svojstvu šefa diplomatije Srbije i Crne Gore.

U visokim državnim krugovima u Beogradu našem listu juče je nezvanično rečeno da Priština još nije potvrdila listu Stefanovićevih sagovornika. Povodom najnovije izjave Hajredina Kučija da Vlada Kosova još nije dobila zvaničan zahtev za Stefanovićev dolazak, bez čega mu, navodno, neće biti dopušteno da uđe na teritoriju KiM, u Beogradu nezvanično tvrde da je uobičajena procedura za posete srpskih zvaničnika teritoriji Kosova ispoštovana. S druge strane, Kuči je prošle nedelje tvrdio da je vlast u Prištini odobrila Stefanovićevu posetu i izrazila „spremnost da se njeni zvaničnici sastanu s njim i razgovaraju o temama od obostranog interesa“. Ipak, Edita Tahiri je u isto vreme ocenila da “nije vreme” za dolazak Borislava Stefanovića. U prištinskim izvorima juče se spekulisalo da kosovski zvaničnici žele da ovoj poseti daju međudržavni karakter.

Stefanović je ranije izjavio za Danas da će u Prištini imati neformalne razgovore i objasnio da tamo „neće ići u kapacitetu političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova, nego šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije, a činjenica da je zaposlen u MSP ne znači ni na koji način da je ovo Ministarstvo, kao organ vlade, uključeno u pregovarački proces“. Prema njegovim rečima, najavljena poseta Prištini je „inicijativa Beograda, s kojom je upoznata i EU, kao posrednik u pregovorima“.

Pred četvrti krug dijaloga, 17. i 18. maja, posrednik EU u pregovorima Robert Kuper prošle nedelje je šefovima oba pregovaračka tima uručio predloge rešenja Brisela za pitanja telekomunikacija, električne energije, carinskih pečata i slobode kretanja, o kojima će dve strane razgovarati u Briselu. Kako je najavljeno, na dnevnom redu biće i matične i katastarske knjige. Borislav Stefanović juče je izjavio za frankfurtske Vesti da je “Srbija spremna da razgovara i o načinu na koji bi Kosovo obezbedilo prisustvo na međunarodnim skupovima, ali da će nastaviti da protestuje kad god se na njima predstavlja kao država”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari