Spoljnopolitički savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ivan Mrkić izjavio je da Vlada nije poslala nijedan predlog za potpisivanje ukaza o imenovanju ambasadora predsedniku države. U izjavi za Novosti, Mrkić je objasnio da se predlozi formulišu na relaciji Ministarstvo spoljnih poslova – Vlada, a zatim šalju na Andrićev venac, kako bi predsednik Nikolić dao svoju saglasnost.


„Predsednik ne može da sprečava imenovanje ambasadora, kako neki tvrde, jer nije dobio ni jedno jedino ime. Naprotiv, on pokušava da podstakne ovaj proces. Čak je u više navrata podsećao nadležne da se ovaj proces otkoči i

ubrza“, kazao je Mrkić, napominjući da je trenutno upražnjeno 18 ambasadorskih mesta, među kojima i neka u ključnim zemljama, a čeka se i izbor nekoliko generalnih konzula.

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova nezvanično kažu da se „čeka reč premijera Srbije Aleksandra Vučića“ o imenovanju diplomatskih predstavnika u Berlinu, Atini i Zagrebu, jer je on „posebno zainteresovan za te diplomatske centre“. S druge strane, postoje oprečne informacije o „kočenju“ procesa imenovanja. Dok pojedini mediji navode da predsednik Nikolić blokira taj izbor jer se ne slaže s predlozima za buduće ambasadore, naši sagovornici tvrde da šef srpske diplomatije Ivica Dačić „maksimalno odugovlači“, naročito kada je reč o novom ambasadoru u Atini „kako bi tamo što duže ostao aktuelni otpravnik poslova Ambasade Srbije Branko Lazarević“.

Branko Lazarević, nekadašnji šef Dačićevog kabineta, optužen je kao saradnik narko-klana Darka Šarića. Dačić je nedavno izjavio da „Lazarević nije osuđen, on je nevin dok se ne dokaže suprotno“.

M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari