Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Narodna skupština danas zaseda o izboru dosadašnje premijerke Ane Brnabić za predsednicu parlamenta. Predstavnici dve opozicione koalicije, stojeći u klupama, pokazali su figure Oskara i sliku uhapšenog vojnog sindikalca Novice Antića, kao i transparente o izdaji Kosova, a nakon šest sati žustre rasprave nastavak sednice je zakazan za sutra.

Na prethodnim konsultacijama o izboru predsednika i potpredsednika Skupštine, kao i predstavnika u odborima i radnim telima parlamenta, opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA se nisu odazvale. Poziv da preuzmu svoju ulogu u parlamentu upućen im je iz misije EU u Srbiji. 

Sednica Skupštine sve vreme je bila na ivici incidenta.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 2
Printskrin RTS

16.00 Završen je rad Skupštine za danas, a nastavak je zakazan za sutra u 10 sati.

15.34 „Nema predaje Kosova“, odgovorio je Ivica Dačić, lider SPS-a, Zdravku Ponošu. Dačić je u Skupštini govorio u svojstvu poslanika izabranog 17. decembra, iako bi on kada Ana Brnabić bude izabrana za predsednika parlamenta, trebalo da tehnički vodi Vladu do izbora i zakletve novog kabineta.

15.24 Zdravko Ponoš, lider stranke Srce i predsednički kandidat sa izbora 2022, održao je prvi govor u svojstvu poslanika. Za reč da mu odgovori javio se Radoslav Miloičić Kena (SNS), ali je Ponoš izašao iz sale, ne htevši da sluša. Ponoš sedi u klupi sa Marinikom Tepić i Draganom Đilasom iz SSP.

Marjan Rističević (SNS) rekao je da bi se on ubio da je na Ponoševom mestu.

15.04 Ana Brnabić rekla je da je prethodna vlast dala sve što je mogla u vezi sa Kosovom i Metohijom, da je pustila hiljade terorista iz zatvora, da su gledali su iz svojih kabineta kako se proteruju ljudi sa Kosova i kako se proglašava nezavisnost Kosova.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 3
Printskrin RTS

14.48 Branko Pavlović, šef poslaničke grupe „Mi glas iz naroda“, rekao je da ima nekoliko razloga zbog kojih ne mogu da podrže izbor Ane Brnabić za predsednicu parlamenta. Pozvao je da se ispita odluka o poklanjanju Generalštaba Amerikancima.

14.45 Milenko Jovanov je kao predlagač naveo da se naprednjaci ponose Anom Brnabić i nikako je se ne stide. Na dobacivanje  Aleksandra Jovanovića Ćute, Jovanov mu je poručio da pogleda oko sebe, jer je „ovo Skupština, nije kafana i nema pevaljke, nema vinjaka“.

„Ana ti nije dala da gradiš hidroentralu, pa je zato mrziš“, poručio je Jovanov Ćuti.

14.26 Stefan Krkobabić, šef poslaničke grupe PUPS-a, rekao je da se oni ne stide Ane Brbanbić i da će zato sa zadovoljstvom glasati za njen izbor, kao što su podržali i kada je birana za predsednicu vlade.

„Kada je teško treba da se izabere najbolji kandidat, a ona to jeste“, rekao je Krkobabić

14.14 Aleksandar Pavić, poslanik Nestorovićevog MI – Glas iz naroda, rekao je da je je njima Ana Brnabić neprihvatljiva na čelu Skupštine.

Dodao je i da bi nažalost u odustvu, bolesti ili nečeg drugog predsednika Srbije, Brnabić po funkciji predsednice parlamenta, komandovala Vojskom Srbije. Zaboravili ste, rekao je mu je Jovanov (SNS), da kažete da je „Ana bila na čelu vlade koja nije uvela sankcije Rusiji“.

14.04 „Dva sata je, vreme da se ručka“, rekao je Milenko Jovanov (SNS) tražeći od režije Javnog servisa RTS da u direktnom prenosu pokaže prazne skupštinske klupe tamo gde su mesta članica opozicione koalicije SPN. Šta će im mandati, njima mandati ne trebaju, rekao je Jovanov aludirajući na to što u SPN tvrde da su izbori pokradeni.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 4
Printskrin RTS

13.48 Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS Rasima Ljajića, najavio je da će njegova poslanika grupa podržati izbor Ane Brnabić, jer će ona na najbolji mogući način zastupati parlament na najbolji mogući način i u Srbiji i u inostranstvu.

13.39 Balint Pastor (SVM) potvrdio je za Danas i da će Elvira Kovač ponovo biti potpredsednica Skupštine Srbije, koja je to bila i u prethodna dva mandata. Poslanička grupa Saveza vojvđanskih Mađara , kako je rekao njen šef  Balint Pastor, podržaće  izbor Ane Brnabić za predsednicu Skupštine.

13.26 Milenko Jovanov (SNS) poručio je da  mediji opozicije spremaju  teren za građanski rat. Naveo je da posle građanskog hapšenja ide građansko vešanje  i to je nacizam .

13.22 Radoslav Milojičić Kena, bivši potpredsednik IO Demokaratske  stranke, a sada  poslanik sa liste Srpske napredne stranke  imao je svoj debi u parlamentu u novoj ulozi. On se obrušio na Borka Stefanovića, poslanika SSP, koji je reklamirao poslovnik.

13. 05 Poslanička grupa „MI – Glas iz naroda Branimir Nestorović“ neće glasati za izbor Ane Brnabić na mesto predsednice Skupštine, rekla je za Danas narodna poslanica ove grupe Bogdana Koljević Grifit.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 5
Foto: Vojin Radovanović

13.00 Života Starčević, poslanik Jedinstvene Srbije, poručio je da će njegov poslanički klub podržati izbor Ane Brnabić za mesto predsednika Skupštine Srbije. On je konstatovao i da je danas u skupštinskoj sali falio samo suzvac, kako bi se videlo sa kim su „ovi iz opozicje potpisali deklaraciju o Kosovu“. Rekao i da ga posebno zabrinjavaju oni koji kažu da je zemlja ravna lopta dodajući „ja sam Jagodinac, vanzemaljac“.

12. 40 Iskreno sam zabrnita za vas, rekla je Marinika Tepić, šefica poslaničkog kluba Stranke slobode i pravde (koalicija SPN), obraćajući se Stojanu Radenoviću (SNS), koji predsedava Skupštinom u svojstvu najstarijeg poslanika.

12.20 Za repliku Aleksandru Jovanoviću Ćuti javila se Ana Brnabić, u tom trenutku je došlo do komašanja kada su Ćuta i Borislav Novaković (NPS) krenuli ka sredini sale. Brzo su se postavili pripadnici obezbeđenja, potom se situacija smirila i Ana Brnabić je počela da govori o patriotizmu.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 6
Pritnskrin RTS

12.05 Završeno je izlaganje Milenka Jovanova koji je pred Skupštinom predstavio predlog vladajuće većine da Brnabić bude predsednik parlamenta. Počela je rasprava, a prvi se javio Aleksandar Jovanović Ćuta koji je prozvao prisutne iz Srpske liste pitajući ih zašto su se zakleli na Ustav Republike Kosova. I potom nastavio da proziva i kritikuje vlast.

11.48 Poslanici opozicije su spustili transparente i seli, Milenko Jovanov je rekao da je to zato što su snimatelji napustili salu. Lete uzajamne uvrede „neonacisti“, kaže Jovanov opoziciji.

11.32 Predstavnici opozicije podigli figure Oskara, kao aluziju na kodno ime u presretnuoj komunikaciji kriminalaca, za koje se sumnja da se odnosi na predsednika Srbije. Željko Veselinović iz sindikata Sloga (SPN) podigao je transparent sa likom Novice Antića, uhapšenog bivšeg predsednika Vojnog sindikata. U sali su se između klupa gde sedi opozicija i govornice i predsedavajućih postavili pripadnici skupštinskog obezbeđenja.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 7
Printskrin RTS

11. 30 Poslanici vlasti i opozicije nadvikuju se u sali, a predsedavajući najstariji poslanik Radenović ne uspeva da zavede red, kako bi se u miru pročitao predlog za izbor Ane Brnabić.

11.24 Poštedite me, to što vi navodite to je u moj svesti trivijalno, tako je predsedavajući Stojan Radenović odgovorio na to što nekoliko poslanika opozicije stoje, i traže reč. Dodao je da tako savetuje i svoje đake, kao profesor matematike.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 8
Printskrin RTS

11.22 Da li se to Ćuta nadoručkovao vinjaka, pitao je u uvredljivom tonu ustavši Vladimir Orlić, poslanik SNS i predsednik Narodne skupštine u prethodnom sazivu. Orlić je podsetio predsedavajućeg Radenovića da ima pravo da kažnjava poslanike. Posle toga je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, pokušao da krene u predstavljanje predloga za predsednika parlamenta.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 9
Printskrin RTS

11.15 Pristupilo se tački dnevnog reda izboru Ane Brnabić, pošto je predsedavajući Stojan Radenović zamolio da to bude pristojnije nego što što je bio početak konstituivne sednice u februaru. Poslanici SNS i vladajuće većine su dugo aplaudirali. Poslanik opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta i drugi poslanici opozicije, ustali su i tražili da oni prvo govore o povredi Poslovnika. Miroslav Aleksić (SPN) govorio je pre nego što je Milenko Jovanov (SNS) imao priliku da predstavi predlog za izbor Brnabić.

11.10 Predsedavajući parlamenta Radenović čita spisak poslaničkih grupa i njihove nazive.  Opozicija je u svojim klupama, zasad nema transparenata i opstrukcije.

11.07 Sednica je počela minutom ćutanja stradalima u martovskom pogromu na KiM 2004. U sali je 214 narodnih poslanika, konstatovao je predsedavajući najstariji poslanik Stojan Radenović (SNS) koji vodi sednicu do izbora predsednika parlamenta.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 10
Printskrin RTS

11.04. Poslanici opozicije upisali su se da će pristustvovati sednici.

10.55 U parlament je stigao Ivica Dačić, koji treba da zameni Anu Brnabić na mestu premijera tehničke vlade, kada ona stupi na dužnost predsednice Skupštine. Dačić treba da vodi vladu do izbora nove. Izbori koje opozicija osporava zbog velikih nepravilnosti i preseljenja birača održani su 17. decembra.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 11
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIšKOV)

10.40 Predsednik POKSa Vojislav Mihailović rekao je da koalicija NADA će ući u salu, ali da neće učestvovati u biranju ljudi koji, kako je rekao, ne zaslužuju da budu na visokim pozicijama, poput mesta predsednika Skupštine. Naprednjačka vlast nije mogla da predloži goru kandidatkinju jer je pokazala da nema poštovanja ni prema kome, naveo je on, te je podsetio da je psovala tokom jedne sednice.

Skupština bira Anu Brnabić za predsednicu parlamenta: Opozicija pokazala figuru Oskara, sednica se se nastavlja sutra 12
V. Radovanović

https://www.youtube.com/live/OcIIBD8E85A?si=MpDEOFSoz8tc2Jys

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari