Sve poslaničke grupe opozicije učestvovaće u raspravi u parlamentu, osim DS 1foto: Stefana Savić

Nakon četrdeset dana od polaganja zakletve poslanika danas će biti nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik parlamenta, a za tu funkciju predložena je potpredsednica Srpske napredne stranke Ana Brnabić. Osim poslanika Demokratske stranke, sve ostale opozicione stranke učestvovaće u raspravi o predloženom kandidatu za mesto predsednika parlamenta.

„DS je doneo odluku da ne učestvuje na konstitutivnoj sednici. Nismo učestvovali ni na početku konstitutivne sednice 6. februara, a nećemo ni u nastavku te sednice“, kaže Zoran Lutovac , šef poslanike grupe DS za Danas.

Nova Demokratska stranka Srbije, kako kaže Predrag Marsenić, poslanik ove stranke iskoristiće 20 minuta, koliko kao poslanička grupa imaju na raspolaganju da govore u parlamentu. On, kao i ostali opozicioni poslanici, kako kaže, ne zna ko su kandidati za potpredsednike parlamenta, jer još nisu dobili skupštinski materijal, ali ga brine odnos prema opoziciji.

„Od jutros nas obezbeđenje i policija pretresaju, kao da smo lopovi i kriminalci.. Gledaju čak i ispod kola. Neverovatno“, kaže Marsenić.

I Biljana Đorđević, poslanica ZLF, ističe da će njena poslanička grupa učestvovati u raspravi.

„Iskoristićemo vreme da govorimo o krađi izbora, zahtevima opozicije za izlazak iz krize i o tome kakva je Srbija nakon sedam godina Ane Brnabić na mestu premijerke“, navodi Đorđevićeva.

Na pitanje da li će učestvovati u raspravi Miloš Parandilović, poslanik Novog lica Srbije, odgovara da će naravno učestvovati.

„Nismo došli u parlament da se sklanjamo i bežimo po hodnicima, nego da stvari nazovemo pravim imenom, a govornica parlamenta je jedan od jačih aduta opozicije. Zasedanje parlamenta je prednost za opoziciju, jer SNS brani neodbranjivo. Nema sumnje da će ih vlast zakazivati što ređe jer naprednjaci beže od sednica kao đavo od krsta“, navodi on.

Međutim, kako kažu sagovornici Danasa nije realno ni danas očekivati normalnu sednicu parlmenta.

„Dok postoje političke napetosti zbog izborne krađe i odsustvo volje vlasti da prekine sa starom praksom neće biti normalnih sednica. Umesto da se birački spisak pročisti od glasača sa lažnim prebivalištima, upisuju se novi. S obzirom na takve okolnosti i mi ćemo se ponašati u skupštini sa velikim nepoštovanjem prema režimu i njihovoj politici gušenja sloboda i demokratije u Srbiji i veleizdajničke politike koju vode“, navodi Vojislav Mihailović, poslanik POKS-a.

Predlog za izbor Ane Brnabić stigao je u parlament 8. marta, a izvestilac za tu tačku dnevnog reda biće šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov.

Njen izbor podržalo je 113 poslanika Srpske napredne stranke, 13 poslanika Socijalističke partije Srbije, poslanici Đorđe Komlenski, Milija Miletić, Slobodan Nikolić, Marijan Rističević, Bojan Torbica, 6 poslanika Socijaldemokratske partije Srbije, 6 poslanika poslaničke grupe PUPS – solidarnost i pravda, 6 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, dva poslanika Stranke pravde i pomirenja i pet poslanika Jedinstvene Srbije.

„U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Posle objavljivanja kandidature, Brnabić je rekla da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, a istakla je i da će na mestu predsednika Skupštine, za koje je predložena, koliko god bude mogla biti otvorena za dijalog i da će moliti da se smanje tenzije u parlamentu.

Poručila je da će se svom snagom truditi da u rad Skupštine Srbije uvede još više javnosti, kroz javna slušanja, debate, različite događaje i da će raditi na jačanju naše parlamentarne diplomatije.

Nova predsednica palamenta izabrana je , ukoliko za nju glasa većina od ukupnog broja poslaniaka.

Na dnevnom redu je i izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela, izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Na konsultacijama u Narodnoj skupštini vezano za izbor potpredsednika parlamenta, a na koje se nisu odazvale opozicione stranke sa liste „Srbija protiv nasilja“ i koalicije „Nada“ predloženo je da Skupština u 14. sazivu ima šest potpredsednika – dva iz SNS, po jednog predstavnika manjinskih nacionalnih zajednica – Mađara i Bošnjaka, jednog iz SPS i jednog predstavnika opozicione liste ‘Mi – glas iz naroda“.

Sva dešavanja danas u parlamentu pratite u Danasovom blogu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari