Zdravko Ponoš održao prvi govor u parlamentu, odgovorio mu i Dačić 1foto A.H./ATAImages

Zdravko Ponoš, šef poslaničke grupe Srbija centar i predsednički kandidat sa izbora 2022, održao je svoj prvi govor u svojstvu poslanika u Narodnoj skupštini.

Ponoš je tokom rasprave o izboru predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić pozvao Aleksandra Vučića da dođe konačno u Skupštinu Srbije i da predstavi sve svoje sporazume koje je potpisao sa Aljibnom Kurtijem, a ne da predstavlja svoje izveštaje sa putovanja, da priča šta je jeo i gde je spavao.

On je naveo i da je Vučić uspeo formalno da veže napredak na putu ka Evrospkoj uniji sa predajom Kosova. Optužio je Vučića da SNS snosi krivicu ne samo za uklanjanje dinara sa KiM, već i za to što je dozvolio instaliranje banaka.

„Uspeo je da upropasti ono čemu se ova država godinama odupirala. Hteo je da uradi ono bog čega je doveden na vlast, da preda Kosovo i da opstruiše i sasvim gaglavi evropske integracije. Samo u Srbiji koja se udaljava od Evrope moguće je vladati na ovakav način. Došli su na vlast obećavajući Evropsku uniju, stranim investitorima Eldorado u Srbiji“m rekao je Ponoš i dodao da će doći vreme odgovronosti i zbog Kosova.

On se osvrnuo i na krađu izbora i naveo da opozicija nema razloga da skriva nacionalnu sramotu zbog izborne krađe, jer je ovaj režim oblatio zemlju krađom. Opozicija pokušava da skine ljagu sa zemlje, jer SNS nije Srbija i Vučić nije Srbija, istakao je.

Naveo je da se priprema nova krađa uz nadoknadu od 2000 dinara, ali je poručio da ko neće da glasa za SNS režim njega ne može niko da ponizi.

Ponoš se obratio i Stojanu Radenoviću navodeći da godine nisu opravdanje za način na koji vodi sednicu.

„Poštujem vašu profesionalnu ostvarenost. Ali ni jedno ni drugo nije opravdanje za to kako vodite ovu sednicu. Ja sam se javio za repliku zato što je pomenuto moje ime i pokazana moja sllika, niste mi dali reč. Vi na to nemate pravo. Vi ste danas načinom na koji vodite sednicu unizili parlament. Ne znam zašto vam to treba. Godine nisu opravdanje, godine su razlog više da se odgovorno ponašate“, rekao je Ponoš.

Rekao je da ga je Rističević negativno spominjao, ali da neće da ga tuži.

„Gospodin Rističević je pomenuo moje ime u kontekstu Srebrenice i da sam rekao nešto što nisam rekao. Za to što je on ovde izgovorio, ja sam tužio nekad tabloide i sve presude sam dobio. Ja gospodina Rističevića neću tužiti iz dva razloga. Prvi razlog je kad nekoga tužite to suđenje je obično u nekoj maloj prostoriji. Ja ne volim da sedim u malim prostorijama s nekim ljudima, iz higijenskih razloga. Drugi razlog je što bi presude trebalo da imaju vaspitnu funkciju. Ja ne verujem da bi ta funkcija bila ostvariva u slučaju Rističevića. Treća stvar koja je podjednako važna, ja ne želim pare gospodina Rističevića. To su prljave pare, zarađene u rijalitijima su prljave pare“.

On je istakao i da je SRCE osnovana pola godina pre izbora, da su u okviru koalicije ostvarili dobar rezultat i kvalifikovala se da budu deo parlamenta.

„Da je situacija normalna ovde bi sedela neka parlamentarna većina i neka parlamentarna manjina. Nažalost, među većinom sede ljudi kojima ovde nije mesto zahvaljujući tome što su izbori pokardeni“, istakao je Ponoš.

Reagovao je Marijan Rističević da bi se on ubio da je na Ponoševom mestu, Radoslav Milojičić je ga je optužio da je šetkao u papučama po Generalštabu dok je bilo bombardovaje, Milenko Jovanov da je ovo najmonstruozniji govor u parlamentu, čitajući izveštaje Vikiliksa.

Reagvoala je i Ana Brnabić, navodeći da u izveštaju ODIHR-a nema govora o krađi izbora,a predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da međunarodna zajednica nije održala reč kad je u pitanju eventualno članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Nema predaje Kosova, niti pitanja priznanja Kosova. Uostalom, mi smo se za Kosovo borili, sa će biti uskoro godišnjica bombardovanja Srbije. Druga je stvar što ste vi posle 5. oktobra dozvolili da Kosovo proglasi nezavisnost“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari