Najnovije izjave premijera Ivice Dačića koje su ocenjene kao “proruske”, uz istovremen početak radova na gasovodu Južni tok i odluku ukrajinskih vlasti da prekinu saradnju sa EU, kod zapadnih diplomata su izazvale bojazan da deo državnog vrha Srbije namerava da povede zemlju stopama Ukrajine, a da bi Dačić mogao da postane “srpski (Viktor) Janukovič”.

Ovo je Danasu reklo više sagovornika iz dobro obaveštenih diplomatskih krugova, ali i iz državnog vrha u Beogradu, gde su stigli izrazi zabrinutosti najmoćnijih zapadnih ambasada zbog Dačićevih poruka o Srbiji, Rusiji i Zapadu.

“Pogrešne su alarmantne projekcije o spoljnopolitičkom zaokretu premijera Ivice Dačića ili Vlade Srbije. Razumljiv je podignut stepen pozornosti zapadnih diplomata prema celom regionu centralnoistočne Evrope, uključujući Balkan, zbog Ukrajine, ali to su dve različite pozicije vis-a-vis EU, Rusije i Amerike”, kaže za Danas Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, objašnjavajući Dačićevu poziciju.

Ona ističe da izjave predsednika SPS ne treba da budu povod za uzbunu. „Slične je izjave Dačić davao i u julu 2012. na sastanku sa tadašnjim pomoćnikom državnog sekretara SAD Filipom Gordonom, kao i u najnovijem susretu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Hojtom B. Jiem. Svedok sam da Dačić vrlo otvoreno govori američkim zvaničnicima da Srbija od SAD očekuje veći stepen partnerske podrške. Takav njegov stav daje rezultate, o čemu svedoče Dačićeve učestale ekonomske misije u Ameriku za privlačenje investicija u Srbiju. Kao i podatak da je izvoz iz Srbije u SAD povećan za 70 odsto. Dakle, nema razloga za pogrešne ocene i pokušaje paralelnih projekcija između Srbije i Ukrajine, odnosno regiona Zapadnog Balkana i sedam zemalja Istočnog partnerstva“, zaključuje Dijana Vukomanović.

Henri Bone, direktor kancelarije Fondacije Konrad Adenauer (KAS) u Srbiji, kaže za Danas da početak radova na gasovodu Južni tok i intenziviranje veza s Rusijom dolaze u trenutku kada Beograd želi da napravi naredni korak u evropskoj integraciji.

„U kontekstu nedavnih spoljnopolitičkih uspeha Moskve u jačanju saradnje sa, na primer, Jermenijom ili Ukrajinom, koji su ostvareni na uštrb bližih veza tih država sa EU, mislim da zapadni lideri sada veoma pažljivo prate poziciju zvaničnog Beograda, njegove aktivnosti, i, naravno, njegove izjave, bilo da se odnose na EU ili na Moskvu“, navodi Bone.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje za Danas da je premijer Dačić iskoristio proslavu početka radova na deonici Južnog toka da pokuša da svojim izjavama „ublaži utisak Rusa da se Srbija suviše okrenula Zapadu“.

“Izjave srpskih zvaničnika, uključujući Dačića, prilično su nespretne i zbunjuju domaću i međunarodnu javnost, ali treba ih tumačiti kao pokušaj uspostavljanja balansa između EU i Rusije, što je u stilu retorike nekadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića“, smatra Popov.

Aleksandar Popov ocenjuje da ne postoji mogućnost da Srbija krene putem Ukrajine, gde je doneta odluka o zaustavljanju evropske integracije, ali naglašava da bi u tom kontekstu EU, uprkos unutrašnjim problemima i zamoru od proširenja, trebalo da pruži konkretan podsticaj Srbiji, pre svega u domenu ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari