Dačić: Hrvati opstruiraju sve razgovore 1Foto: FoNet-MSP

– Hrvtska godinama opstruira razgovore o otvorenim bilateralnim pitanjima, kaže za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi.

Posle susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Hrvatske Kolende Grabar Kitarović u Sarajevu, jedan od zaključaka je da treba razgovarati o problemima u odnosu dve zemlje i oformiti timove za to.

Međutim, Dačić za naš list navodi da su komisije formirane pre nekoliko godina ali da ne rade. Na pitanje zašto, on odgovara da Hrvati optsruiraju sa argumentacijom da to ne mogu da reše komisije, već se razgovori moraju podući na politički nivo. Upitan da li je to urađeno, odnosno da li su se u međuvremenu sreli državni sekretari Ministarstava spoljnih poslova odnono zamenici ministara, on odgovara da nisu i da još neće.

                       

Hrvatska blokira otvaranje poglavlja 23 i to baš u vezi s pitanjem koje u Beogradu smatraju bilateralnim, a to su ukidanje regionalne nadležnost suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnja sa Haškim sudom. Jedno od mnogobrojnih otvorenih pitanja sa Hrvatskom je i granica na Dunavu, ali i pitanje nestalih.

Moguće je da Hrvatska dati zeleno svetlo da se otvori poglavlje 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali dok se Zagreb zvanično ne oglasi o tom pitanju, ne može se govoriti da je takav korak sto odsto siguran, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova u Briselu govoreći o sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU koji se održava u sredu i gde će jedna od tema biti i otvaranje poglavlja 23. Prema informacijama našeg lista, predstavnici zvaničnog Beograda se takođe nadaju da „može da se dođe do rešenja“ u sporu sa Hrvatskoj, ali o tome ne žele javno da govore.

Kao ključne razloge za takav „oprezni optimizam“ sagovornici Danasa navode unutrašnjopolitičke prilike u Hrvatskoj i činjenicu da je Vlada Srbije trenutno u tehničkom mandatu.

„Hrvatsku potresa ozbiljna politička kriza, pa nije naročito popularno bodriti Srbiju na evropskom putu. U slučaju da padne Vlada u Zagrebu, biće raspisani izbori, a kao što je odranije poznato, tokom kampanje političari uglavnom pokazuju mišiće Srbiji zaoštravanjem retorike prema toj susednoj državi. Istovremeno, Vlada Srbije je u tehničkom mandatu pa ostaje pitanje da li može da bude usvojena neka vrsta uredbe o jurisdikciji suda za ratne zločine, za šta se zalaže Hrvatska kao za uslov za otvaranje poglavlja 23“, tvrde izvori Danasa.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je juče da jedino što očekuje povodom otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja jeste da će „neko umeti da ceni ono što je Srbija uradila na tom planu“, a uradila je mnogo.

– Ne bih spekulisao sa stavovima određenih država članica, one verovatno na to imaju pravo i postupaju kako misle da treba, rekao je Selaković odgovarajući na pitanje novinara povodom hrvatske blokade otvaranja poglavlja 23. On je istakao da će „Srbija nastaviti da vredno i radno ispunjava uslove i kriterijume i unapređuje svoj sistem vladavine prava, jer je to potrebno, kako je rekao, radi budućnosti njenih građana i njene privrede“.

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu Josip Juratović kazao je juče da očekuje da će se pitanje hrvatske blokade otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije rešiti u razgovorima između dve zemlje i izrazio uverenje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena tokom juna.

– Mislim da je Hrvatska s pravom istakla par tema koje nisu rešene i koje bi trebalo rešiti u svakom slučaju. Međutim, pristup blokiranja pretpristupnih pregovora nije pravi put. Nadam se da će u razgovorima između Hrvatske i Srbije, koje u tome najviše snose odgovornost, biti postignut dogovor i svest da je otvaranje poglavlja bitno za obe strane, rekao je on novinarima u Beogradu. Sa Juratovićem se juče sastao i premijer Aleksandar Vučić, i tom prilikom izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, na inicijativi za pokretanje Berlinskog procesa, koji je važan za regionalnu stabilnost.

Povodom učešća predsednika Srbije Tomislava Nikolića na samitu Brdo – Brioni u Sarajevu, gde je na predsedničkom panelu učestvovao i kosovski predsednik Hašim Tači, ministar Aleksandar Vulin je izjavio da je reč o „gimnih formuli“. „Za nas je on predsednik teritorije pod upravom UN u skladu sa Rezolucijom 1244. Tamo nije bilo nikakvog imena, nikakve države, niti oznake. To je takozvana „gimnih“ formula po kojoj dolaze predstavnici sa svojim imenima i prezimenima, objasnio je Vulin“, objasnio je Vulin.

Susreti

Premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas odvojeno sa Mladenom Ivanićem, srpskim članom Predsedništva BiH. Najavljeno je i da će se Vučić danas sastati sa Miloradom Pupovcem, predsednikom Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj.

Rešenja najavljena prošlog marta

Tokom posete Zagrebu u martu prošle godine Dačić je ocenio je da je ta poseta značajna i da se može definisati kao početna kada je reč o obnavljanju ranije postignutih dogovora o normalizaciji odnosa dve države i rešavanju otvorenih problema. On je u intervjuu za HTV istakao rešavanje problema izbeglica, sukcesije, prava nacionalnih manjina, govora mržnje, neisplaćenih penzija, stanarskih prava, imovine preduzeća u obe zemlje. Kako je tada dodao, tim pitanjima će se u narednom periodu baviti državni sekretari, odnosno zamenici ministara. Kada je reč o nestalim licima, Dačić je rekao da treba doći do pravih podataka, da treba da se otvore sve arhive i da nije interes ni Srbije ni Hrvatske da se to ne reši, dodajući da su tu u pitanju još i Bosna i Hercegovina, Crna Gora, a da se deo toga odnosi i na Prištinu. „Nadam se da smo završili s vremenom kada su odnosi Srbije i Hrvatske bili uvek žrtva unutrašnjih odnosa i prilika u jednoj od zemalja“, rekao je šef srpske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari