U Briselu bi danas trebalo da se održi šesta runda dijaloga Beograd i Prištine na kojoj će visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem nastaviti pregovore o severu KiM.

Prema briselskim prognozama, ovaj sastanak bi trebalo da traje samo jedan dan, a izvori Danasa iz diplomatskih krugova najavljuju da se još jedan krug dijaloga može očekivati tokom ovog meseca.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, na prošlom dvodnevnom februarskom susretu Dačića i Tačija završeni su razgovori o pravosuđu, a početak rada Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici biće „pilot-projekat“ za rad sudova na severu u KiM unutar kosovskog sistema. Izvori Danasa tvrde i da je rešen veći deo bezbednosnih pitanja. Navodno, treba još da se dogovori učešće Srba u komandi KPS, kao i da se reši status civilne zaštite.

Do kraja nisu privedeni ni razgovori o lokalnoj samoupravi. Kako je našem listu nezvanično rečeno, za sever su planirana tri nivoa uprave: lokalna uprava, zajednica opština, koju bi činili predstavnici delegirani iz lokalnih uprava i na trećem nivou neka vrsta petočlane „izvršne vlasti“. Izbore na severu KiM početkom jeseni trebalo bi da organizuje OEBS po zakonima Kosova, a na osnovu njih Srbi sa severa dobiće, navodno, i svoje predstavnike u kosovskom parlamentu.

U diplomatskim krugovima spekuliše se i da je na traženje Beograda da dobije datum za početak pregovora sa EU, pa da potom potvrđuje briselske dogovore, Brisel odgovorio zahtevom da se do 15. aprila postigne sporazum s Prištinom – potpisan ili u nekoj drugoj formi, o čemu će se tek odlučiti. Iako je 1. marta „probijen“ rok za razmenu oficira za vezu između Beograda i Prištine, koji ne mogu da se dogovore o statusu svojih predstavnika, prema nezvaničnim najavama, u prvoj polovini marta trebalo bi da bude potvrđeno novih sedam-osam sporazuma.

I beogradski i prištinski „premijerski“ tim na šesti krug dolaze s „pojačanjima“. Osim šefa vladine Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina, sa Ivicom Dačićem u Brisel ide i savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Marko Đurić.

Slobodan Petrović, potpredsednik Vlade Kosova i lider Samostane liberalne stranke, najavio je da će učestvovati na današnjim pregovorima kao član Tačijeve ekipe. To je prvi put od početka dijaloga, računajući i razgovore Borislava Stefanovića i Edite Tahiri, ali i od uvođenja protektorata UN na KiM, da u prištinskom timu učestvuju kosovski Srbi.

Iako je Eštonova posle pete runde, u kojoj nije bilo konkretnih dogovora, ili je bar tako rečeno javnosti, saopštila da je pregovaračka trojka „zadovoljni napretkom“, Dačić je krajem prošle nedelje obelodanio da su „pregovori u krizi“. Tome je prethodio Tačijev izveštaj Vladi Kosova o poslednjem susretu s Dačićem, kada je saopštio da „asocijacija opština sa srpskom većinom ne može imati ni zakonodavna, ni izvršna ovlašćenja“ i da on neće dozvoliti formiranje „trećeg nivoa vlasti“. Tači je takođe izneo detalje načelnog dogovora o sudovima, bezbednosnim strukturama i „asocijaciji opština sa srpskom većinom na severu“.

Današnjem nastavku pregovora prethodila je i diplomatska aktivnost. Dačić se tokom prošle nedelje u Beogradu najpre sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte, a potom i s diplomatskim predstavnicima članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost. Predsednik Tomislav Nikolić sastao se sa američkim ambasadorom u Srbiji, a mediji najavljuju da bi Dačić posle šestog kruga dijaloga trebalo da poseti Moskvu. Tači je uoči današnjih pregovora bio u Tirani.

Sastanak državnog vrha u Beogradu

Zbog „krize“ u briselskim pregovorima državni vrh Srbije u prethodna tri dana sastao se dva puta, u petak i juče po podne. Nedeljnom sastanku, sa kojeg u vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista još ništa nije saopšteno, prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi vicepremijer Aleksandar Vučić, predsednikov savetnik Marko Đurić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. SNV severnog KiM juče je upozorilo „vladajuću koaliciju da je datum pregovora sa EU previsoka cena za ono što se traži od Beograda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari