Poslanici Skupštine Srbije najkasnije do sutra do 10 prepodne znaće ko će u naredne četiri godine biti predsednik i potpredsednici zakonodavnog doma, kako bi u sredu, 23. aprila, bilo završeno konstituisanje parlamenta.

S obzirom na to da nema saglasnosti oko predloga naprednjaka da se predsednici parlamenta „rotiraju“ svake godine, Srpska napredna stranka će predložiti svog kandidata za predsednika Narodne skupštine, ali i najmanje dvoje potpredsednika. Potpredsednike će imati i koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije, Demokratska stranka i Nova demokratska stranka.

U SNS tvrde da imena kandidata za ova važna mesta u parlamentu još nisu utvrdili, osim što je Zoran Babić izabran za šefa poslaničke grupe, a Maja Gojković za njegovu zamenicu. Međutim, kako izvori Danasa navode, i to je za sada privremeno rešenje, budući da je Babić, uz Jadranku Joksimović i Gorana Kneževića, jedan od najozbiljnijih kandidata za predsednika Skupštine. Sva je prilika da će jedno od njih zauzeti tu „glavnu“ fotelju, a ostali će se zadovoljiti potpredsedničkim funkcijama. Jedan od mogućih potpredsednika parlamenta iz redova SNS je Veroljub Arsić.

Mesto potpredsednika, prema broju mandata, pripada i socijalistima, ali ukoliko dobiju više resora u Vladi Srbije, SPS će tu poziciju najverovatnije prepustiti Partiji ujedinjenih penzionera. U NDS navode da će o svemu danas znati malo više, dok u DS tvrde da će potpredsednica Narodne skupštine iz redova demokrata u ovom sazivu, kao i u prethodna dva, najverovatnije biti Gordana Čomić.

Osim što će se sutra znati imena vodećih parlamentarca, nakon takođe za sutra zakazanih konsultacija predsednika Republike Tomislava Nikolića sa Aleksandrom Vučićem i SNS biće zvanično i obelodanjeno ime novog mandatara vlade Srbije – Aleksandra Vučića. Sutra će biti nastavljeni i razgovori Vučića i lidera SPS Ivice Dačića oko kadrovskih rešenja u novoj vladi.

Za sada se spekuliše da će vlada imati najviše 15 resora i premijera. Još nije jasno da li će imati dva ili jednog potpredsednika, a kako sada stvari stoje, Dačić će biti jedan od potpredsednika i ministar spoljnih poslova. Drugi potpredsednik mogla bi biti Zorana Mihajlović, potpredsednica SNS.

Socijalistima će, najverovatnije, pripasti još samo jedan resor, a spekuliše se da će to biti ministarstvo prosvete na čijem čelu bi mogla biti Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS. Vukomanovićeva je i prilikom nedavne rekonstrukcije Vlade Srbije slovila za jednog od kandidata za tu funkciju, i tada je baš za Danas potvrdila da bi prihvatila da vodi resor obrazovanja ukoliko joj bude ponuđen. Ukoliko, ipak, socijalistima budu data tri resora, Aleksandar Antić bi zadržao funkciju ministra saobraćaja. Međutim, u slučaju spajanja ministarstava građevine i saobraćaja, SNS bi vodila to ogromno ministarstvo.

Rasim Ljajić u naredne četiri godine mogao bi da vodi ministarstvo rada i socijalne zaštite, Lazar Krstić finansije, Kori Udovički energetiku, u slučaju da Zorana Mihajlović prihvati potpredsedničku funkciju, Vanja Udovičić sport i omladinu, Ivan Tasovac kulturu, Igor Mirović privredu, Nikola Selaković ili Dejan Đurđević pravdu, Nebojša Stefanović unutrašnje poslove, a Nebojša Rodić odbranu. Spekuliše se da bi Dragan Glamočić mogao ostati ministar poljoprivrede, ali je jedan od ozbiljnijih kandidata za to mesto Danilo Golubović, dosadašnji državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

Svim spekulacijama i nagađanjima oko imena budućih članova Vučićevog kabineta doći će kraj u petak, nakon sednice Glavnog odbora SNS, kada će budući premijer saopštiti kadrovska rešenja koja predlaže. Dan ranije, u četvrtak, tokom rasprave o predlozima zakona o vladi i o ministarstvima, znaće se kako će vlada tehnički izgledati i koliko resora će imati. Završetak izbora nove vlade očekuje se u nedelju, 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari