Dobio sam američku podršku za svoje političko angažovanje i promene koje Nova socijaldemokratija (NSD) namerava da načini u Srbiji, zbog čega ću se kandidovati na budućim predsedničkim izborima, kaže za Danas jedan od osnivača NSD Dušan Janjić, posle nedavnog boravka u Vašingtonu.

Zbog čega ste išli u Ameriku i s kim ste tamo razgovarali?

– Išao sam da vidim da li tamo postoji interesovanje za bavljenje Srbijom. Razgovarao sam s ljudima iz Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost, sa saradnicima američke državne sekretarke Hilari Klinton i potpredsednika Džozefa Bajdena, predstavnicima Nacionalnog demokratskog instituta i Međunarodnog republikanskog instituta, predstavnicima USAID i tri konsalting-lobi grupe. Razgovori su išli u dva pravca. Prvi je razvoj nove stranke i podrška na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima. Drugi segment se odnosio na podršku razvojnom projektu Srbije u 21. veku, tačnije do 2050. godine. Projekat okuplja 150 naučnika iz Srbije i nekoliko konsultanata iz Evrope koji će raditi na strategiji u šest društvenih oblasti. Pre odlaska u Ameriku, obavio sam slične razgovore u nekim zemljama EU, kao što su Italija i Austrija. U maju ću otići u Berlin, možda i u Madrid, a na jesen u Moskvu.

Kakvo je raspoloženje u američkoj administraciji kada je reč o Srbiji?

– Srbija definitivno nije glavna tema. Mali broj ljudi se u Obaminoj administraciji bavi Srbijom, ali bez obzira na to, dosta se zna o tome šta se ovde dešava. To posebno važi za potpredsednika Bajdena i za krug profesionalaca u Stejt departmentu. Stekao sam utisak da je veliki problem što oni u stvari nemaju poverenja u naše političare, jer su im oni kada im je bila potrebna pomoć oko Kosova obećavali razne stvari. Oni imaju utisak da ih naši političari lažu, a imaju i neke neostvarive zahteve kao što je, na primer, podela Kosova. Naši političari ne znaju da se američka administracija dvoumi i koleba oko toga da li je pametno uopšte se baviti problemima u Evropi.

Da li ste dobili podršku za vaše političko angažovanje?

– S obzirom na to da im nisam obećavao „brda i doline“, razgovori su bili sasvim otvoreni i uspešni. Dobio sam podršku američkih grupa koje se bave kampanjama za parlamentarne i predsedničke izbore. Već su potpisani neki ugovori sa PBS, agencijom koja je 2000. radila kampanju za DOS. Dobio sam podršku i kandidovaću se za predsednika na izborima 2012. Kada je reč o Novoj socijaldemokratiji, podrška je išla u pravcu stvaranja širokog bloka građana, sindikata i partija koji će stati iza iste stvari. Namera nam je da budemo „treća lista“, pored onih koje će predvoditi Tomislav Nikolić i Boris Tadić. Naš plan je da radimo na unutrašnjoj bezbednosti i ekonomskom oporavku, saradnji sa zemljama bivše SFRJ, Albanijom i Albancima u okruženju. Nije bilo reči o Kosovu i priznavanju njegove nezavisnosti. Amerikanci žele da podrže one koji žele da sarađuju s kosovskim institucijama na bilo koji način.

Koji su planovi NSD?

– Krajem maja ili do sredine juna biće održan osnivački kongres, što je početak promocije stranke. Naše predsedništvo bi trebalo da bude nova vlada Srbije. U januaru 2011. ćemo izaći s kandidatom za premijera i tada krećemo u kampanju i predstavljanje našeg izbornog programa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari