Mišljenje Suda u Hagu uticaće na situaciju u Bosni i Hercegovini i otvara hipotetičku mogućnost da Republika Srpska učini isti što i kosovski Albanci, ali o tome ćemo razmisliti posle održavanja izbora u BiH i RS na jesen, poručuje u razgovoru za Danas premijer RS Milorad Dodik.


Kakve bi mogle da budu posledice mišljenja Međunarodnog suda pravde?

– Mišljenje MSP nije obavezujuće, ali nije bez pravne snage i sigurno će determinisati odnose u budućnosti. Ono je spekulativno i nije uvažilo međunarodno pravo, u pravom smislu. Srbija je još jednom potcenjena i ponižena i to govori o tome da još uvek postoji snažan politički front protiv Srbije i srpskog naroda pre svega u državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

Uvek ste govorili da će Zapad na neki način „prevariti“ Srbiju. Da li se to sada dogodilo?

– Mislim da jeste. Prevareno je čitavo međunarodno pravo. Ko god bar malo poznaje pravo, zna da je osnova međunarodnog pravnog poretka teritorijalni integritet. Sada se kaže da odluka koja narušava teritorijalni integritet nije suprotna međunarodnom pravu. Odavno ne verujem u dobre namere međunarodne zajednici ni prema Srbiji, ni prema Republici Srpskoj.

Ako se nastavi komplikovanje stvari u BiH i, kako kažete, pritisci na RS, da li biste bili spremni na potez poput onog koji su povukli Albanci na Kosovu?

– Do sada nije bila takva praksa, jer se uvek tvrdilo da to ne može da bude put. Ovo mišljenje MSP, koje su podržale najmoćnije zemlje sveta i deo EU, kaže da je to moguća praksa. Zašto bi onda za nekoga ko bi to učinio, pa recimo i hipotetički Republika Srpska u budućnosti, to bio problem. Mi smo razočarani što se ovo dešava Srbiji i siguran sam da neće ostati bez posledica u samoj BiH.

Da li će se ovo mišljenje odraziti na vaše političko delovanje, odnosno da li sada, u teoriji, RS ima pravo da usvoji neku sličnu deklaraciju kao Priština?

– Republika Srpska je svoj subjektivitet unela u Dejtonski mirovni sporazum, koji je napadan od strane mnogih visokih predstavnika u međunarodnoj zajednici. Sada, međunarodna zajednica stoji iza takvog sumnjivog mišljena MSP. Nismo zadovoljni našim statusom u BiH koja nam je teret i nije okvir u kojem se mi dobro osećamo. BiH je tvorevina na bazi minimalnog kompromisa, a s naše strane maksimalnog kompromisa. Sve što je bilo učinjeno u razgradnji Dejtonskog sporazuma i uništenja RS bilo je obavljano političkim nasiljem, kao što je i ovo mišljenje MSP o Kosovu. Ipak, mi ćemo se i dalje racionalno ponašati. Potrebno je da izbori na jesen prođu u miru i da politička opcija koja je do sada konstituisala politiku RS nastavi da je vodi. Onda ćemo sesti i još jednom pročitati ovo mišljenje Suda u Hagu i sebe pozicionirati na pravi način.

U martu ove godine ste rekli da je podela Kosova „jedino realno i održivo rešenje“, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane. Da li i dalje isto mislite? Da li ste o tome razgovarali s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šta vam je on rekao?

– Izneo sam hipotetičku mogućnost. Deo međunarodne zajednice, koji stoji iza nezavisnosti Kosova, ponižava i potcenjuje Srbiju. Ukoliko bi sever Kosova bio dat Srbiji, to bi bio deo malog ustupka i poruke da su partneri Srbiji. I dalje mislim da bi to moglo da bude realistično rešenje, mada bilo je realističnije pre ovakvog stava MSP. Nisam pričao s gospodinom Tadićem o tome. Poštujem zvaničan stav Srbije oko toga, ali i Srbija mora da shvati da nema dobrih namera međunarodnog faktora na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari