Istina je, zvao me je ministar i funkcioner SPS Žarko Obradović. Svaki savet zlata vredi, ali meni savetnici nisu potrebni. Poslednji je trenutak da mi unutar naše partije sednemo i da otvoreno progovorimo o svim problemima, a njih nije malo.

Otuda i moja inicijativa za vanrednu sednicu Glavnog odbora – objašnjava u razgovoru za Danas član Predsedništva SPS i predsednik opštine Surdulica Novica Tončev. On smatra da je „zauzetost predsednika stranke i premijera Ivice Dačića dovela do popuštanja rejtinga, ali i same političke konstrukcije SPS kao dela vladajuće koalicije“.

U javnosti mnogi smatraju da lično prozivate Dačića?

– Naravno da ovakva iskrena inicijativa nekima u našim redovima ne odgovara, pa pokušavaju da izvode cirkuske varijante i da stvar obrnu naglavačke. Upravo je suprotno, ideja je da se podrži premijer Dačić i svi njegovi vidljivi napori. Ali, dok neko postiže konkretne rezultate, neko tera vodu na vodenicu, koja u narodu melje naš politički rejting, a narod to vidi.

Na šta tačno mislite?

– Mi moramo da znamo šta su radili naši ljudi u vlasti. Za mene nisu tabloidi mesto gde treba da čitam o „uspesima“ naših ministara i direktora javnih preduzeća. Zar bi normalno bilo u porodici da vas žena vara, a da vi o tome čitate u novinama. Konkretno, mislim na ljude iz redova SPS koji su umešani u poslovanja Galenike i Srbijagasa. To je tema za sednicu Glavnog odbora, jer neću da se prihvatim teze da „pored suvog i sirovo drvo gori“. To može da ima štetu po našu partiju i njenog predsednika. Ali, sve što imam prvo ću reći mojim partijskim drugovima, pa tek novinarima. U SPS ima izuzetnih ljudi, a tu pre svega mislim na Dačića.

Jeste li o vašoj inicijativi razgovarali sa Dačićem?

– Da li bih ja izašao javno pred novinare, a da nešto radim iza leđa mom šefu? Nikada. I nemoj neko u Beogradu da misli da ja odavde iz Surdulice delujemo raskolnički…

Govorite o lošim rezultatima u Kosjeriću kao povodu za sednicu GO, pa ipak kao da se nešto krupno sprema u SPS?

– Sama činjenica da jedino premijer i predsednik stranke ne mora da podnosi izveštaj o radu, jer je on vidljiv svakodnevno, uzburkalo je strasti onih koji misle da, uspavani u svojim funkcionerskim pozicijama, mogu da sav teret prebace na jednog čoveka ili nekolicinu iz partije. Ako je tako, to onda nije politika SPS. Guranje stvari pod tepih može da bude usluga drugim partijama, a da iza nas ostane politički smrad koji niko ne želi. Sednica GO SPS treba da bude provetravanje, u interesu članova, ali i svih građana Srbije. To moraju da shvate i moje partijske kolege!

Neću u Vladu

– Ako neko pokuša da moj istup u javnosti protumači kao želju da uđem u neko od ministarstva koje pripadaju SPS, grdno se vara, jer imam još mnogo toga da uradim u rodnoj Surdulici i u interesu građana juga Srbije gde živim – naglašava Tončev upitan da li je cela priča inspirisana političkom ambicijom da, pri eventualnoj rekonstrukciji Vlade, uđe na neko od mesta koje pripada socijalistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari