Društvo srpsko-kineskog prijateljstva prijavilo je u skladu sa zakonom javne skupove u Beogradu za 15, 16, 17. i 18. decembar zbog kršenja ljudskih prava pripadnika organizacije Felun Gong, čije je delovanje zabranjeno u Kini, ali su oni zabranjeni bez ikakvog obrazloženja, ističe za Danas predsednik tog udruženja Dejan Marković.

On dodaje da je udruženje obavestilo aktiviste širom Evrope da je skup zabranjen, ali su pojedini ipak odlučili da dođu u Srbiju, zbog čega su privedeni u zatvor u Padinskoj skeli.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Danas nije uspeo juče da dobije odgovor o ovom slučaju, ali kako nezvanično saznajemo, privedeni stranci nalaze se u prihvatilištu za strance u Padinskoj skeli, instituciji koja pripada MUP vezana za Upravu granične policije.

Marković objašnjava da je većina aktivista koja se uputila u Srbiju vraćena sa granice, jer su se nalazili „na crnoj listi“ koju su verovatno dostavile kineske obaveštajne službe. Malobrojni koji su uspeli da uđu u zemlju, dodaje on, zadržani su i trenutno se nalaze u zatvoru. Reč je o devet bugarskih državljana i po jednom državljankom Slovačke i Finske.

– Oni su još u nedelju privedeni i zadržani odmah po dolasku u hostel i prvih 17 sati se ništa nije znalo o njima. Njima su oduzeti mobilni telefoni, a tek sutradan su mogli da se jave svojim porodicama, napominje Marković.

On kaže da su privedeni, prema njihovim rečima, dobili ultimatum da potpišu izjavu i priznaju da su u Beograd došli da bi učestvovali na zabranjenom skupu i da će ako to učine biti pušteni iz pritvora.

– U suprotnom, rečeno im je da će biti deportovani u svoje zemlje i da će im biti zabranjen ulazak u Srbiju do daljeg. Oni su to, naravno, odbili i još su u Padinskoj skeli, navodi Marković dodajući da su o tome obavešteni Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Evropski parlament, Delegacija EU u Srbiji, Zaštitnik građana.

Prema njegovim rečima, reč je o grupi pacifista čije hapšenje preti da izazove ozbiljan diplomatski skandal.

– Na delu je kršenje njihovih prava u Srbiji slično kao što se dešava i u Kini, objašnjava on.

Direktor Jukoma Milan Antonijević kaže za Danas da je obavešten o ovom slučaju, da su dobili potvrde o hapšenju stranih državljana i da je Jukom pisao MUP i Ministarstvu pravde, ali da odgovor još nisu dobili.

– Nadležni organi u Srbiji ćute iz nekih razloga, napominje Antonijević. S druge strane, zaštitnik građana Saša Janković za sada nije mogao da kaže za naš list ništa o ovom slučaju.

Ministarka zadužena za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović označila je juče kao neprijatnu situaciju u vezi sa privođenjem u Beogradu šestoro građana Evropske unije, koji su tokom samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nameravali da protestuju zbog stanja ljudskih prava u Kini. Joksimovićeva je, na pitanje novinara u Briselu o privođenju šestoro bugarskih aktivista za zaštitu ljudskih prava, odgovorila da Srbija nije izazvala tu situaciju i da veruje da će srpska policija i druge službe učiniti sve što je potrebno.

– Nadam se da će se naći odgovarajuće rešenje za tu neprijatnu situaciju. To je sve što vam mogu reći, naglasila je Joksimovićeva i dodala da je potrebno utvrditi šta se tačno desilo. Ona je ocenila da to nije pitanje za nju, kao ministarku zaduženu za evropske integracije, nego pre za ministra spoljnih poslova.

Od joge do sekte

Predsednik Društva srpsko-kineskog prijateljstva objašnjava za Danas da je Felun Gong udruženje koje se bavilo jednom vrstom kineske joge, koja je u Kini bila veoma popularna devedesetih godina. Kada je broj pristalica premašio broj članova partije, dodaje on, kineske vlasti su 1999. rešile da je zabrane i proglase za versku sektu. „Od tada kineske vlasti najgrublje krše njihova ljudska prava, iako je reč o miroljubivim ljudima koji ne predstavljaju nikakvu opasnost“, navodi Marković.

Slovačka tražila objašnjenje od Srbije

U Ambasadi Slovačke u Beogradu potvrđeno je Danasu da su poslednjih dana dobili zvanične informacije o privođenju slovačkih državljana i da su zatražili objašnjenje imajući u vidu da su nejasni argumenti za njihovo hapšenje i oslobađanje. Iz ambasada Bugarske i Finske nismo dobili odgovor do zaključenja ovog izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari