Vrh Demokratske stranke nalazi se pred odlukom da li da prepusti Ivici Dačiću mesto predsednika nove Vlade Srbije ili da ostane dosledna svojim principima i uverenjima i ode u opoziciju. Srpska napredna stranka ponudila je lideru socijalista premijersko mesto ako bi s njom ušao u postizbornu koaliciju, što je izazov koji Dačić ne želi da odbije. Demokratama preostaje da na ponudu naprednjaka odgovore identičnim „ulogom“ ili da se pomire s tim da narednih godina neće uživati privilegije vlasti, niti biti opterećeni obavezama koje ona sa sobom nosi.

„DS ima rok da do petka ponudi Ivici Dačiću premijersko mesto. Ukoliko to ne uradi, SPS će praviti vladu s naprednjacima i URS, a na čijem će čelu biti Dačić“, kažu za Danas dobro obavešteni diplomatski izvori, koji su tokom jučerašnjeg dana bili u stalnom kontaktu s vrhom DS, SNS i SPS. Na jednom od tih sastanaka Dačić je rekao da je „izazov premijerskog mesta preveliki da bi ga odbio“, ali i da ne želi da zaobiđe demokrate, pa im je dao šansu da odgovore na naprednjačku ponudu.

Upravo ovo su bile teme jučerašnje sednice užeg Predsedništva DS, koja nije bila gotova do zaključenja ovog izdanja našeg lista. Kako je javila agencija Beta, moguće je da će biti zaključeno da stranka ne može da formira većinu u parlamentu, dakle da ide u opoziciju, ili će odrediti rok socijalistima da se izjasne s kim će da prave vladu. Pre sednice Predsedništva zasedao je Izvršni odbor Glavnog odbora DS, na kojem je takođe bila razmatrana situacija s vladom.

„Tačno je. Sve govori da će SNS formirati vladu s koalicijom oko SPS, to je praktično gotova stvar, a Dačić će biti premijer“, reklo je Danasu više sagovornika iz naprednjačkog vrha. Kako dodaju, URS će najverovatnije biti treći partner, iako su se pojedini funkcioneri SNS snažno zalagali da se u koaliciju uključi DSS. „Na kraju su prevagnuli proevropski interesi“, ističu oni.

I među naprednjacima, ipak, ima rezervi da je sve potpuno rešeno. Oni navode da „postoji mala skepsa, imajući u vidu situaciju iz 2008, kada je Dačić u poslednjem trenutku promenio mišljenje i priklonio se demokratama“. Ali, zaključuju oni, praktično je sve rešeno.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je juče da bi nova vlada, čiju bi okosnicu činili SNS i SPS, mogla da bude formirana do ponedeljka.

– Naša koalicija je ovlastila v.d. predsednika SNS Aleksandra Vučića da pregovara i mi se nadamo da će to biti brzo i uspešno. Nema posebnih kalkulacija, to su ozbiljne stranke, koje imaju ozbiljne kadrove – rekao je Ilić novinarima, dodajući da veruje da je i predsednik Republike Tomislav Nikolić saglasan s tim da Dačić bude premijer.

Ilić je precizirao da ne očekuje da u direktnim pregovorima Dačića i Vučića bude problema i da je „sasvim realno da se brzo završe, do ponedeljka“. Lider NS, koja je u koaliciji sa SNS, rekao je da smatra da lider SPS treba da dobije premijersko mesto jer je, kako je naveo, dobro da predsednik bude iz jedne, a premijer iz druge stranke.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma potvrdio je da su naprednjaci ponudili lideru koalicije SPS-PUPS-JS Ivici Dačiću mesto predsednika vlade i ocenio da će nova vlast biti formirana za 15 dana.

„Koalicija SPS-PUPS-JS dobila je ponudu od SNS da mandatar za premijera bude Dačić. Preksinoć smo imali sastanak, ali se nismo izjasnili, jer smo razgovarali sa DS. Ali, nisu važne funkcije. Dačić, Krkobabić i ja donećemo odluku šta ćemo prihvatiti. Naša koalicija je jedinstvena“, rekao je Marković na konferenciji za novinare u Jagodini, posle razgovora s ambasadorkom SAD u Srbiji Meri Vorlik.

Američka ambasadorka je istakla da je najvažnija da se nastavi dijalog među partijama, kako bi se vlada što pre formirala. „To će omogućiti nastavak rešavanja problema i izazova koji stoje pred Srbijom. Pitanje formiranja vlade je pitanje njenih građana i političara. Ali, razgovarali smo o tome da je najvažnije formirati vladu u kojoj će postojati snažan tim lidera koji će biti posvećeni razrešenju problema i imati iste ciljeve i baviti se istom politikom“, prenela je Vorlikova o čemu je razgovarala s Markovićem u Jagodini.

SPS odlučuje danas?

Prema nezvaničnim informacijama, Predsedništvo SPS trebalo bi danas da donese odluku da li će ta stranka ući u zvanične pregovore sa SNS o vladi ili će se zaključiti da opciji s DS treba dati još jednu šansu. Takođe, spekulisano je da je sinoć trebalo da se sastanu Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kako bi finalizirali dogovore o koaliciji.

Čedomir Jovanović za Danas: Kraj pozorišta

– Sasvim je jasno da ne postoji spremnost da se formira vlada u kojoj bi LDP mogao da afirmiše reforme i vrednosti koje su srpskom društvu neophodne. Za stepen dezorijentisanosti zemlje i nemoć ljudi da shvate težinu situacije i uzroke propadanja odgovorna je DS. Za nastavak agonije u kojoj se nalazimo i izbor pogrešnog puta kojim će se zemlja ubuduće kretati, kao i devedesetih, kriva je pre svih SPS.

Elementarno političko poštenje nas danas obavezuje da kažemo da je vreme da se okonča loše političko pozorište na koje su protiv svoje volje osuđeni svi u zemlji.

Za nas nije moguća vlada sa socijalistima, jer nismo spremni na kompromis oko suštine naše politike, oko evropskih intergracija, evropskih vrednosti, uvođenja reda u javne finansije, okretanja realnosti u kosovskoj politici, neophodnosti da pomognemo i omogućimo proces reformisanja Bosne, promene regionalne politike.

Želimo uspeh svakoj vladi koja će biti formirana. U nama će imati podršku za politiku integrisanja Srbije u EU i NATO, izgradnju otvorene tržišne ekonomije, novim regionalnim odnosima, afirmaciju vladavine prava, građanskih sloboda i najžešću opoziciju za svaku odluku suprotnu tim ciljevima – izjavio je juče po podne lider LDP Čedomir Jovanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari