Vladajuća većina ni juče nije postigla dogovor sa Srpskim pokretom obnove o razrešenju ministra dijaspore i vera Srđana Srećkovića i državne sekretarke u Ministarstvu za državnu upravu Sanje Čeković, na čemu stranka Vuka Draškovića insistira.


Stoga nije potpuno jasno kako će se i kada završiti vanredna sednica Skupštine Srbije o kadrovskim rešenjima u oblasti pravosuđa, s obzirom na to da SPO tvrdi da neće učestvovati u glasanju. Kako saznajemo, vladajuća većina još nije obezbedila nedostajuća dva glasa kako bi bili izabrani novi članovi Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Međutim, Danas nezvanično saznaje i to da se Srećkoviću i Čekovićevoj iz DS sugeriše da podnesu ostavke na funkcije u vladi, kako bi se parlamentarna većina što bezbolnije izvukla iz problema.

Ovom saznanju u prilog idu tvrdnje i poslanika SPO i šefice poslaničkog kluba ZES Nade Kolundžije da ni jedno personalno rešenje nije važnije od funkcionisanja pravosudnih institucija. „Ukoliko ministar koji nema legitimitet predstavlja prepreku Srbiji da nastavi reforme, onda je na vladi da to i objasni“, naveo je poslanik SPO Aleksandar Jugović i dodao da se njegova stranka zalaže za iznalaženje kompromisa.

Četiri poslanika SPO juče je bojkotovalo sednicu Narodne skupštine. Ali, budući da je reč o vanrednom zasedanju, za čiji početak je potrebno prisustvo najmanje 84 poslanika, sednica se nesmetano odvijala.

Jugović je podsetio da je premijer do sada zamenio „pola ministara“ i ponovio da su sve stranke imale pravo na to, osim SPO. „Pitam DS zašto je to tako. Stranke Rasima Ljajića i Nenada Čanka dale su nam podršku u pravu da zamenimo svog ministra i ne vidim zašto samo DS u celom ZES to osporava“, upozorio je Jugović.

Nada Kolundžija, inače članica Predsedništva DS, ističe da „ni jedno personalno rešenje ne može biti važnije od toga da institucije kao što su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca rade u punom kapacitetu i da i na taj način ispunimo očekivanja Evropske komisije“. „ZES će učiniti sve da se postigne saglasnost oko glasanja na ovoj i narednoj sednici“, rekla je Kolundžija.

Na pitanje da li postoji mogućnost da pri glasanju u pomoć pritekne neki nezavisni poslanik, Kolundžija je navela da ne isključuje tu opciju i da se vode razgovori o adekvatnom rešenju.

Meho Omerović, poslanik SDPS Rasima Ljajića, smatra da svaka politička stranka koja predloži nekog od svojih članova na državnu funkciju ima pravo da traži i njegovo razrešenje. „Tako su funkcionisale sve koalicione vlade u Srbiji, pa i do sada ova“, rekao je Omerović.

Opozicija, međutim, smatra da ova vanredna sednica parlamenta predstavlja labudovu pesmu aktuelne vladajuće koalicije. „Otpevaće vlast ovih dana svoju pesmu, a od maja ćemo imati drugačiju parlamentarnu većinu i vladu“, poručio je šef poslanika DSS Miloš Aligrudić, koji smatra da ako se i postigne neki dogovor o nastavku sednice to će biti „ truli kompromis zasnovan na ličnim interesima“.

Konstatovana ostavka ministarke

Skupština Srbije juče je na početku rada konstatovala ostavku ministarke omladine i sporta Snežane Samardžić Marković. Ona je ostavku podnela 3. februara zbog priprema za stupanje na dužnost generalne direktorke Direktorata za demokratiju Saveta Evrope. Njene dužnosti ubuduće će obavljati potpredsednica vlade Verica Kalanović. Obe su članice Predsedništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari