Celokupna kampanja za martovske izbore koštala je između jedne i tri milijarde dinara, odnosno 10 i 20 miliona evra. Nastavlja se praksa da firme koje nisu izmirile svoje obaveze prema državi daju strankama priloge koji su daleko iznad njihovih poslovnih rezultata, a stranke i dalje više troše nego što prihoduju.

Neki su od zaključaka na osnovi podataka iz izveštaja o finansiranju kampanja u 2014. Agencije za borbu protiv korupcije koji je juče predstavljen.

Kada je reč o pojavi da gubitaši doniraju novac za stranačke kampanje, Agencija je uočila da je DSS prilog dalo pravno lice Imperia Company A-3 plus iz Beograda u iznosu od osam miliona dinara što je za oko četrnaest puta više od ukupne ostvarene dobiti u 2013. Takođe, Aurora MM Max Mary iz Beograda dala je DSS prilog od 3,5 miliona dinara što je oko osam puta više od ostvarene dobiti.

Koaliciji oko NDS-Zeleni prilog je između ostalih dala firma Brooklyn Bar u vidu zakupa prostora za tri bilborda od oko 417.000 dinara. To preduzeće je tokom marta, dakle, u periodu održavanja izborne kampanje bilo u blokadi. Nenovčano davanje od oko 584.000 u vidu zakupa prostora za bilborde dalo je pravno i lice Beoplakat iz Beograda, iako je iskazalo neto gubitak za 2013.

URS je između ostalih od firme Steelway iz Malog Iđoša dobio prilog od dva miliona dinara što je za oko 25 puta veći iznos od iznosa iskazanog neto dobitka za 2013.

Koaliciji oko SPS prilog je između ostalih dalo preduzeće Passage Advertising iz Beograda i to od 6, 7 miliona, što je 143 puta više od dobiti za 2013. Preduzeće Creative UMS Group je SPS dalo 5, 8 miliona iako već nekoliko godina uzastopno beleži gubitke u poslovanju. Ima i primera da osnivanje i zatvaranje preduzeća korespondira sa predizbornim i postizbornim periodom. Primera radi, koaliciji oko SPS preduzeće FVS rental je u februaru 2014. doniralo 5,5 miliona dinara. Radnja je osnovana u februaru, a brisana je iz registra u maju ove godine.

Najveću razliku između prihoda i rashoda u kampanji ima koalicija oko LDP koja je sakupila oko 22 miliona a potrošila oko 143,4 miliona dinara više, sledi koalicija oko tadašnje NDS, sada SDS, koja je prikupila oko 65,6 a potrošila oko 108, 4 miliona više, URS sa prikupljenih 100, a potrošenih 80,8 miliona više, koalicija SPS-PUPS-JS sa prikupljenih oko 278,6 i potrošenih oko 63 miliona više, DSS sa prikupljenih oko 53,5 i potrošenih gotovo 43 miliona dinara više. U najvećem plusu su SVM sa skoro 10,5 miliona, zatim GG Treća Srbija sa gotovo devet miliona, SNS sa dva miliona dinara.

Otežana kontrola

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je da će izmene i dopune Zakona o finansiranju političkih aktivnosti otežati kontrolu finansija političkih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari