Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, pred sletanje na beogradski aerodrom juče po podne, razgovarao je sa šeficom Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije Herdom Ferburg, koja ga je obavestila o zaključcima posete holandskih parlamentaraca Srbiji, saznaje Danas. Ferburgova je telefonom kontaktirala Bramerca, kako bi ga upoznala sa sadržajem prekjučerašnjih sastanaka koje je imala s predsednikom Tadićem, premijerom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Đelićem, ministrom Jeremićem i srpskim poslanicama, pre svega o temi „pune saradnje“ vlasti u Beogradu s Haškim tribunalom.


„Nismo u potpunosti zadovoljni saradnjom Srbije s Tribunalom. Takođe, naša delegacija nije uverena da tužilac za ratne zločine Vukčević ima stopostotnu kontrolu nad aktivnostima potrage za Mladićem i Hažićem“, ekskluzivno saznaje Danas poruku koju je Herda Ferburg prenela Seržu Bramercu. Sudeći po onome što je Danasu rekao njen zamenik Hari van Bomel, Holanđani smatraju da Srbija jednostavno nije spremna da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine.

Haški tužilac je doputovao u dvodnevnu posetu Beogradu juče oko 14 časova. Sat kasnije, u sedištu BIA, susreo se sa članovima Akcionog tima za pronalaženje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, a potom s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Bramercovi sagovornici biće i predsednik Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i šef Nacionalne kancelarije za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Hari van Bomel kazao je za Danas, po završetku sastanaka holandske delegacije u Beogradu, da većina njegovih kolega, ali i građana Holandije, smatra da Srbija neće dobiti status kandidata do kraja godine. Naveo je da i on lično tako misli, iako snažno podržava evropsku integraciju naše zemlje. Ako kojim slučajem Srbija i postane kandidat do kraja 2011, objašnjava Van Bomel, veliko je pitanje kada bi počeli pregovori o pristupanju jer, kako kaže, EU misli da bi trebalo usporiti s proširenjem za neko vreme.

S druge strane, naš sagovornik kaže da je na osnovu razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima zaključio da su vlasti u Beogradu gotovo sigurne da će Savet EU do kraja godine dati Srbiji status kandidata. „Predsednik Tadić je optimističan kada je reč o evrointegracijama Srbije, ali i o hapšenju Mladića i Hadžića. Ipak, Holandija ne razdvaja njihovo hapšenje od procesa priključenja EU, ali i ratifikovanja SSP u našem parlamentu. Za nas je sve to u istom paketu“, ukazuje Van Bomel.

Članovi holandske delegacije na sastancima u Beogradu ocenili su da će dalji put Srbije ka EU najviše zavisiti od izveštaja tužioca Bramerca, koji će on 6. juna predstaviti Savetu bezbednosti UN. Van Bomel ističe da je njegove kolege i njega iznenadila optimističnost tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, koji je bio siguran da će vlasti u Beogradu ispuniti sve uslove za dobijanje statusa kandidata. „Pitao sam gospodina Vukčevića da li on ima dovoljno moći da prodre u srž vojske i obaveštajnih službi, na šta je on odgovorio da je siguran da može. To mi je bilo veoma čudno, s obzirom na to da čak i mi u Holandiji nismo potpuno sigurni u rad naših tajnih službi“, zaključuje Van Bomel za Danas.

Milan Pajević, stručnjak ISAC fonda, ocenjuje za Danas da poruke holandskih parlamentaraca nisu dobra vest i da bi za Srbiju najbolje bilo da uhvati Mladića i Hadžića. Pajević ukazuje da, ukoliko i Bramerc bude imao isto mišljenje kao i delegacija Parlamenta Holandije, utoliko će biti teže da Srbija dobije status kandidata do kraja godine. „Zbog toga moramo da obezbedimo bolji scenario, a to je da preostala dva haška begunca budu uhapšena“, naglašava Pajević.

Kako ističe, u interesu je građana Srbije i našeg društva da svi zločinci budu u zatvoru, „bez obzira da li ćemo i dalje želeti da budemo deo EU u budućnosti“. O navodima holandskog poslanika da EU želi da „uspori“ s proširenjem, Pajević kaže da je to „suviše rigidan i jedan od ekstremnijih stavova“ i dodaje da nisu sve zemlje Unije protiv prijema novih članica.

Kako saznajemo, na sastancima holandskih parlamentaraca sa zvaničnicima u Beogradu bilo je reči i o dijalogu koji se vodi s Prištinom. Prema rečima Van Bomela, „jedan od važnih srpskih političara“ rekao je tom prilikom da bi „srpska strana mogla da predloži podelu Kosova“. „Možda javnost u Srbiji misli da Albanci nikada ne bi prihvatili podelu, ali ako bi im to donelo priznanje nezavisnosti u celom svetu, ulazak u EU i UN, kao i druge međunarodne organizacije i institucije, verujem da bi predstavnici kosovske vlasti prihvatili tu ponudu“, ocenjuje Van Bomel.

Dušan Janjić, predsednik Nove socijaldemokratije Srbije, ocenjuje za Danas da izjava srpskog zvaničnika o podeli Kosova „nije iznenađujuća“ i da zapravo služi kako bi se prikrila slabost dijaloga s Prištinom, jer se ne zna šta će se iz tih razgovora dobiti. Janjić navodi da je Tadićev kabinet prošle godine pokušao da lobira u korist podele Kosova i dodaje da je to potez vlasti „iz očaja“.

Janjić navodi da se pitanje podele Kosova počelo da postavlja kao moguće rešenje otkako je predsednik Tadić došao na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari