Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije dolazi u zvaničnu posetu Srbiji na Dan Evrope, u ponedeljak, 9. maja, a dan kasnije stiže glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.


Glavna tema interesovanja i Holanđana i Bramerca jeste šta vlasti u Beogradu preduzimaju na pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Od stava koji holandski parlament bude zauzeo prema ovom pitanju zavisiće ponašanje vlade u Hagu prema kandidaturi Srbije za članstvo u EU, a njihovo mišljenje baziraće se na izveštaju koji će Serž Bramerc predstaviti Savetu bezbednosti UN, 6. juna u Njujorku.

Glavna tema dvodnevne posete glavnog haškog tužioca Beogradu, 10. i 11. maja, biće „nehapšenje“ Mladića i Hadžića, saopštio je Bramercov savetnik Frederik Svinen. Tužilac će se sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i članovima Akcionog tima za hapšenje begunaca.

Holandski parlamentarci boraviće na petodnevnoj turneji po Srbiji, Kosovu i Albaniji, kako bi se „na terenu“ upoznali s reformskim naporima tamošnjih vlasti u procesu evropske integracije. Delegacija dolazi u Beograd u nedelju uveče, ali će sve sastanke imati dan kasnije. Prvo će razgovarati s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, a potom s premijerom Mirkom Cvetkovićem, vicepremijerom Božidarom Đelićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Nikola Jovanović, izvršni direktor Centra za novu politiku, ocenio je za Danas da, ukoliko holandska delegacija i vlasti u Beogradu donesu zaključak da se puna saradnja Srbije s Tribunalom može dokazati i drugim sredstvima, a ne samo hapšenjem Ratka Mladića, onda će to da „otvori vrata“ za pozitivnu odluku Evropske komisije i Evropskog saveta o srpskoj kandidaturi za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari