Pet poslanika Srpske napredne stranke ove godine je glasalo „protiv“ prilikom odlučivanja u Skupštini Srbije, što je prvi put da poslednjih godina neko od iz vladajuće koalicije „podigne glas“ protiv neke odluke, pokazuju podaci inicijative Otvoreni parlament u koje je Danas imao uvid. Tako je poslanik SNS Momir Stojanović negativno glasao od početka godine čak devet puta, dok su Marijan Rističević, Milovan Drecun, Ninoslav Girić i Vladimir Petković to učinili po jednom. Nikada „protiv“ nije glasalo ukupno čak 216 poslanika.

Uprkos tome, i dalje postoje čitave poslaničke grupe koje čine vladajuću koaliciju i koje nikada nisu rekle „ne“ za prvih šest meseci, a reč je o socijalistima, Jedinstvenoj Srbiji, PUPS, SDPS, Novoj Srbiji, SPO i SVM, ali ni opoziciona SDA-PDD. Nikada nisu glasali protiv ni poslanici DS Dragan Šutanovac i Aida Ćorović, Bojan Kostreš iz LSV i Slobodan Homen iz SDS. Među njima je i samostalni poslanik Milan Petrić, koji je nedavno kao predstavnik sindikata Sloga izašao iz poslaničke grupe demokrata.

Na spisku Otvorenog parlamenta je i osam poslanika koji nikada nisu bili prisutni na glasanju, pa samim tim nisu ni mogli da glasaju „za“ ili „protiv“, a to su Dragoljub Mićunović (DS), Dragan Marković Palma (JS), Nenad Čanak (LSV), Šaip Kamberi i Riza Halimi (SDA-PDD), Snežana Malović (SDS) i Milanka Karić i Svetislav Vukmirica iz redova naprednjaka.

Kada je reč o obraćanjima, petina poslanika nijednom se nije obratila za skupštinskom govornicom od januara ove godine. Od 53 „ćutljiva“, 39 je iz redova SNS, petoro iz PUPS, po tri iz SVM i SPS, među kojima su Branko Ružić, Dušan Bajatović i Balint Pastor, dvoje iz Nove Srbije i Bojan Kostreš iz LSV. Iz poslaničkih grupa DS, JS, SDPS, SDA-PDD i SDS svi su se obratili barem jednom tokom ove godine.

Najaktivniji poslanik od aktuelnih 250, računajući govore i replike, bio je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević, koji se obratio 315 puta u plenumu. Zatim slede Zoran Babić iz SNS, koji se obratio 253 puta, samostalni poslanik Janko Veselinović (donedavno poslanik SDS) sa 201 obraćanjem, Marko Đurišić iz SDS sa 153 obraćanja i njegov stranački kolega Blagoje Bradić sa 146 obraćanja.

Od poslanica u plenumu su se najčešće mogle čuti Gordana Čomić iz DS i to 102 puta, zatim njena stranačka koleginica Aleksandra Jerkov – 61 put, Biljana Hasanović Korać i Branka Karavidić iz SDS – po 53 puta i Olgica Batić iz DHSS, koja se obratila 47 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari