Najbolje rešenje za Srbiju bilo bi kada bi Srpska napredna stranka posle izbora formirala vladu sa Liberalno-demokratskom partijom, jer u Evropu treba uvesti i „prvu“ i „drugu“ Srbiju.

Drugačija solucija, koja se može očekivati nakon parlamentarnih izbora, jeste da se nastavi kontinuitet trenutno vladajućih partija, što ne bi bilo dobro, jer one ne mogu dovesti do radikalnog zaokreta ka poboljšanju sistema, ističe za Danas Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije (APPS), uoči današnjeg potpisivanja sporazuma o zajedničkom učešću na izborima s naprednjacima.

Zbog čega ste se odlučili da izađete na naredne izbore sa SNS?

– Kao Asocijacija malih i srednjih preduzeća osam godina smo pokušavali da izvršimo minimum demokratizacije industrijskih odnosa u Srbiji, odnosno da postignemo to da onaj ko stvara ima pravo i da nadzire zajedno sa državom privredu, što bi omogućilo povoljan privredni ambijent, bolji za investicije. Uprkos svim pokušajima i razgovorima s nadležnima, nijedan jedini zakon niti rešenje nisu doneti koji bi poboljšali stvari u privredi. Vlast iz privrede samo uzima, kako bi ostvarila svoje interese. Naš program se temelji na Evropskoj konvenciji o malim i srednjim preduzećima, jer u zemljama EU tačno 99,8 odsto ukupnog biznisa otpada na mala i srednja preduzeća. To su jedina vrata kroz koja se može tražiti rešenje za izlazak iz krize. Moguće je napraviti radikalni zaokret – vlast da se vrati institucijama, a ne da bude u rukama partija, da se čuje glas privrednika, uvede nadzor pri radu i sankcije za nepravilan rad. Kvalitetna administraciji čini državu, a mi imamo čisto komunističku.

Da li ste s još nekom političkom partijom razgovarali u vezi sa podrškom na izborima i sa kojom?

– Razgovarali smo još samo sa LDP. Smatram da ne možemo da razgovaramo s onima koji su nas doveli do ovakve situacije. Ne mogu da nas leče lekari koji su nas namerno inficirali.

U sporazumu sa SNS navodi se da ćete izbornu kampanju naprednjaka i finansijski pomagati. U čemu će se ta pomoć ogledati?

– Asocijacija ima veoma malo sredstava i nema toliko novca da pogura kampanju, tako da to ne treba previše očekivati. Više smo mislili da pomognemo našom infrastrukturom, štampanjem materijala i slično.

Najavili ste i da će vaš predlog biti uvažen pri imenovanju državnih sekretara u Ministarstvima ekonomije i rada. Za koje oblasti ćete predlagati kandidate?

– Predlagaćemo ljude za oblasti koje se neposredno odnose na mala i srednja preduzeća, ali to neće biti ljudi iz redova Asocijacije već stručnjaci kao što je, na primer, Aleksandar Stevanović. Predlagaćemo ljude koji će osam sati dnevno rešavati probleme privrednika, što dosad nije bio slučaj. Za Ministarstvo rada, takođe, predložićemo one koji bi konačno izvršili izmene Zakona o radu i poboljšali socijalno-ekonomski dijalog, koji se trenutno svodi na monolog Rasima Ljajića sa sindikatima.

Politika nije kuga

Imate li podršku za izlazak na izbore od svih članova Asocijacije? Plašite li se da biste mogli neke članove da izgubite?

– Ne možemo niti hoćemo da pravimo uniformno mišljenje. Reč je o stavu Upravnog odbora APPS da budemo uz nekog ko će biti u poziciji da formira novu Vladu Srbije. Politika je u interesu građana i privrede, a ne kuga, kako se smatra, u koju neće oni koji mogu i znaju. Da politika funkcioniše po principu da neko ugledan bude u poziciji da uradi nešto, danas ne bismo imali za ministre činovnike. Ne vidim zašto bi neko imao nešto protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari