Poslanici Evropskog parlamenta, koji su pre dva dana usvojili Rezoluciju o Haškom optuženiku i lideru SRS Vojislavu Šešelju, nisu raspravljali o formi u kojoj bi državno rukovodstvo trebalo da se ogradi od Šešeljevih izjava, saznaje Danas. Podrazumevano je, kako kažu Danasovi sagovornici iz Brisela, da se državni vrh Srbije poziva da se samo verbalno ogradi od govora mržnje predsednika SRS. Hrvatski premijer Zoran Milanović, međutim, nezadovoljan odnosom vlasti Srbije prema Vojislavu Šešelju, izjavio je juče da neće doći na predstojeći samit lidera zemalja u Beogradu, koji će biti održan 15. decembra.

Milanović neće doći jer je „očekivao da se vlast u Srbiji korektno i jasno izjasni o ponašanju i istupima Šešelja nakon povratka iz Haga“. Portparol hrvatske vlade Nikola Jelić je rekao da bi, budući da nije bilo jasnih ograda, bilo „smešno ići u Beograd u takvim okolnostima“. „Pogotovo što je Šešelj tokom 90-ih bio u istoj političkoj stranci kao i ljudi koji danas vrše vlast u Srbiji“, rekao je Jelić agenciji Beta.

U Banskim Dvorima smatraju da Vučić i srpsko vodstvo nisu adekvatno reagovali na Šešelja i dok to ne urade, susret na visokom nivou ne bi imao preveliki smisao. Zagreb, kako navodi hrvatski mediji, od Vučića želi da čuje da današnja vlast u Srbiji ni na koji način ne podržava Šešeljeve ratnohuškačke izjave.

Prema rečima Jadranke Joksimović, ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Srbije, otkazivanje posete premijera Hrvatske je „još jedan u nizu nepotrebno loših signala i izjava koje stižu iz Hrvatske“.

„Očigledno da u Hrvatskoj ne postoji volja i sposobnost da se svi zajedno okrenemo budućnosti i boljoj saradnji u regionu. Jer na taj način se lakše rešavaju i druga otvorena pitanja. Ali, ako ne žele, to pokazuje zarobljenost u prošlosti, oko koje bismo i mi imali šta da kažemo“, zaključila je Jadranka Joksimović u izjavi za Danas.

Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju sa sedištem u Sarajevu, nije hteo za naš list da komentariše reakciju premijera Srbije Aleksandra Vučića na usvajanje rezolucije o Šešelju u EP, kao ni odluku premijera Hrvatske da zbog toga ne dođe u posetu Beogradu.

„Zaista mislim da je svaka reč o Šešelju i u vezi s njom danas gubljenje vremena i zloupotreba medijskog prostora“, istakao je Goran Svilanović kratko za Danas.

Prethodni susreti

Milanović je posetio Beograd u januaru 2013, a tri meseca kasnije Vučić je boravio u Zagrebu, kada se sastao sa ministarkom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesnom Pusić, predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Milanovićem. Podsetimo, premijer Vučić je, nakon što je EP prekjuče usvojio rezoluciju kojom se osuđuju Srbija, Haški tribunal i Vojislav Šešelj, rekao da to liči na uplitanje u predizbornu kampanju, kao i da je „Srbija bolji prijatelj Hrvatskoj nego Hrvatska Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari