Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana je 1. novembra na sastanak evropske grupe Trilateralne komisije, koji se održava u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra, ističe za Danas Arber Vlahiju, savetnik kosovske predsednice.

On, međutim, nije želeo da kaže za Danas ko će sve prisustvovati tom sastanku i o kojim temama će se razgovarati. Institucije Srbije i predstavnici EU u Beogradu, s druge strane, nisu imali odgovor na pitanje Danasa kojim povodom Jahjaga dolazi u Beogradu.

Trilateralna komisija okuplja najmoćnije ljude iz politike, biznisa i medija, a nazivaju je i „svetskom vladom u senci“. U evropskom ogranku, koji ima 175 članova, Nemačka ima 20, Francuska, Italija i Velika Britanija po 18, a Španija 12 članova. Predstavnici evropske grupe Trilateralne komisije sastaju se jednom godišnje, na jesen, a ovoga puta će to biti u Beogradu.

Srbija, koja je postala član na prošlogodišnjem sastanku u Berlinu, ima tri člana. To su Jovan Kovačić, predsednik kompanije Ist Vest Bridž (East West Bridge – EWB), kopredsednik te kompanije i bivši državni sekretar Ministarstva za energetiku Dejan Novaković i bivši funkcioner Nove demokratije i izvršni direktor EWB Tahir Hasanović.

Kada je reč o regionalnoj konferenciji koja će okupiti ministre spoljnih poslova, ekonomije i privrede, a za koju se mislilo da će biti povod za dolazak Jahjage u Beogradu, u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije rečeno je Danasu da je odlučeno da će se ona održati definitivno 23. oktobra. Oni dodaju da pozivi ministrima iz regiona još nisu upućeni, ali da će se to biti urađno „u skladu sa Briselskim sporazumom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari