Samo ukoliko je moguće obezbediti nastavak politike koju smo vodili do sada na stabilan način i u periodu do izbora 2016, pristajemo na reformatiranje Pokrajinske vlade.

Vlada Vojvodine postizala je dobre rezultate – od onih u oblasti privlačenja stranih investicija, što je potvrđeno nagradama koje smo dobili od Kana do Dubaija, zatim smanjenjem broja nezaposlenih, jer je u Vojvodini nezaposlenost smanjena za gotovo 100.000 otkako sam prvi put izabran za predsednika Izvršnog veća APV, pa do pokretanja investicionog ciklusa u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanja kakav decenijama nije viđen. Takođe, prava nacionalnih zajednica štitili smo tako da je niz evropskih zvaničnika isticao Vojvodinu kao primer kvalitetne uređenosti položaja manjina – izjavio je u intervjuu za Danas Bojan Pajtić, premijer vojvođanske vlade i predsednik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje s kojim „crvenim linijama“ ide na današnji sastanak sa liderima LSV i NDS Nenadom Čankom i Borisom Tadićem posvećen vlasti u Vojvodini.

Kada je realna rekonstrukcija Pokrajinske vlade? Ištvan Pastor kaže na jesen.

– Oduvek sam visoko cenio efikasnost, pogotovo kada je funkcionisanje administracije u pitanju. Zbog građana je važno da se ova nategnuta situacija, koju je izazvao SNS potplaćivanjem i ucenjivanjem poslanika, što pre završi. Naprednjaci su stranka koja se deklarativno zalaže za borbu protiv korupcije, a uveli su korupciju u parlamentarni život u Vojvodini da bi povećali brojnost svoje poslaničke grupe.

Da li DS podržava da LSV dobije mesto predsednika Skupštine APV?

– Gospodin Pastor iz SVM je predsednik vojvođanskog parlamenta. Ukoliko se LSV i SVM dogovore o promeni predsednika Skupštine, DS se takvom sporazumu neće suprotstavljati.

Nenad Čanak vas je često kritikovao kao premijera. Očekujete li da pristane da vi ostanete na toj poziciji?

– Ocenu o mom radu doneli su birači na izborima u toku tri izborna ciklusa, i doneće je članovi stranke. Logično je da politički konkurenti pokušavaju da ospore rezultate Pokrajinske vlade, ali je DS, kao stranka koja ima pet do 10 puta više poslanika nego naši potencijalni partneri, ta koja će opredeliti ko će biti pokrajinski premijer. Naravno, naši partneri imaju alternativu da većinu formiraju sa SNS, SPS, DSS, Radikalima i Trećom Srbijom i, prema njihovim izjavama, oni i tu alternativu razmatraju.

Hoće li Dragoslav Petrović biti u rekonstruisanoj vladi, s obzirom na to da ga LSV, NSD ali i deo demokrata u Vojvodini ne prihvata?

– Nisam još čuo nijednu konkretnu primedbu na rad gospodina Petrovića, osim što je bilo neprimerenih komentara na račun njegovih godina. To nije argument.

Da vam njihovi glasovi ne trebaju, da li biste pristali na ulazak NDS u vlast u Vojvodini?

– Demokratska stranka je 2012. osvojila 59 od 120 mandata u Skupštini Pokrajine. Okolnosti su se promenile nakon formiranja NDS. Danas imamo 10 poslanika manje i to je okolnost koju ne možemo ignorisati.

Šta ste spremni da ponudite NDS u vlasti?

– Još nije jasno dokle dosežu ambicije NDS kada je u pitanju učešće u parlamentarnoj većini. Čuli smo izjave koje nas upućuju na to da im je prihvatljiva saradnja i sa DS i sa SNS, ali ne i šta bi ta saradnja konkretno podrazumevala.

Da li ste razmišljali o mogućnosti da potpredsednici DS, koji su pred Izbornu skupštinu bili uz Đilasa, ne podrže uvek vaše odluke? Očekujete li preglasavanja na Predsedništvu?

– Preglasavanja sigurno neće biti na osnovu toga ko je koga podržao na Izbornoj skupštini, ali ću podsticati svakoga ko ima drugačiji stav o određenoj temi da ga na Predsedništvu otvoreno i jasno kaže, i da glasanjem stane iza njega. DS je godinama bila organizacija u kojoj je negovan kult ličnosti. To je bila velika greška, koju sebi više nećemo dozvoliti.

Kada će biti formirana vlada u senci DS? S kim ste već razgovarali ili planirate da razgovarate da bude član te vlade?

– Realno je da vlada u senci bude formirana u septembru, a sigurno je da ćemo u nju pozvati ne samo članove DS, već i ljude koji su svoju kompetentnost i čestitost pokazali i dokazali u svojoj struci. Najveći problem Srbije je to što je vode diletanti, a dve trećine ministara nije do formiranja Vlade imalo nikakav dodir sa oblašću za koju su zaduženi. Tako oblast rada vodi ministar bez radnog staža, urednica Velike Srbije zadužena je za evrointegracije, a keramičar je ministar odbrane.

Teme sastanka sa Barozom

O čemu ste u nedelju u Beogradu razgovarali s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom?

– Barozo je istakao da veoma ceni to što je DS za vreme vlade Zorana Đinđića trasirala put Srbije ka EU i ukazao na to da će Evropska komisija posebno insistirati na tome da je neophodno da se u Srbiji uvede vladavina prava i obezbede sloboda medija i nezavisnost regulatornih institucija. Podvukao je da i opozicionim parlamentarnim strankama treba da bude obezbeđeno učešće u procesu evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari