– Predstavnici više od 40 zemalja prisustvovaće sutra u Hagu saopštavanju stava Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Javno čitanje savetodavnog mišljenja 14 stalnih sudija MSP, zakazano za 15 časova, ispratiće više od 300 diplomata, državnih zvaničnika, novinara i drugih zainteresovanih osoba u velikom holu Palate mira, saopštio je Sud..

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni otputovao je juče u Hag, a večeras će, prema saznanjima Danasa, u holandsku prestonicu otići državna delegacija Srbije, u kojoj će biti šef diplomatije Vuk Jeremić i članovi srpskog pravnog tima.

– Očekuju se predstavnici svih država koje su učestvovale kako u pisanoj tako i u usmenoj raspravi od iznošenja pitanja legalnosti pred Međunarodni sud pravde, ali i država koje su reprezentovane u Generalnoj skupštini UN – kazao je juče sekretar MSP Andrej Poskakukin.

Za izveštavanje sa sednice akreditovano je više od 80 novinara, snimatelja i fotoreportera medija iz celog sveta. Osim beogradskih i prištinskih izveštača, u Palati mira biće i ekipe BBC, CNN, Rojtersa, AP i drugih svetskih medijskih kuća, naveo je Poskakukin.

Strani stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da će mišljenje MSP biti „vrlo obazrivo formulisano“. Kako ocenjuju, MSP bi trebalo da bude „što dvosmisleniji, da presedan o Kosovu ne bi probudio ambicije kod drugih koji zagovaraju nezavisnost“, objavila je agencija Frans pres (AFP).

Prema mišljenju Žana D'Aspermonta, profesora univerziteta u Amsterdamu, MSP neće „nikad, nikad priznati pravo na secesiju. To bi bilo otvaranje Pandorine kutije“, rekao je on, ali i dodao da Sud ne bi trebalo ni da okarakteriše proglašenje nezavisnosti nelegalnim. „Sud ne želi da ispadne smešan sa grandioznom presudom koju će svi činioci potpuno ignorisati“, rekao je D'Aspermont.

Prema rečima jednog neimenovanog diplomatskog izvora AFP, Evropljani bi podržali rezoluciju u Generalnoj skupštini UN koja bi predložila „obnovu dijaloga za nalaženje sporazuma o svim nerešenim pitanjima s perspektivom pridruženja“ i Srbije i Kosova u EU.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije, potvrdio je da zvanični Beograd planira da uputi rezoluciju u Generalnu skupštinu UN nakon što MSP saopšti mišljenje. Prema Đelićevim rečima, Srbija je spremna da se usvoji „izbalansirana rezolucija, kojom će se jasno pokazati želja da se postigne kompromis oko svega, uključujući i status“. Ipak, kako je naglasio, Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova.á

Bajram Redžepi, ministar unutrašnjih poslova Kosova, izjavio je da ne očekuju povećanje napetosti na severu Mitrovice posle objavljivanja stava MSP. Međutim, kako je rekao, ukoliko bude potrebno specijalne snage policije Kosova spremne su da „intervenišu u svakom trenutku“, ukoliko predstavnici Euleksa budu zatražili njihovu pomoć. Zamenik šefa Euleksa Roj Riv rekao je da ta misija ne namerava da šalje „specijalce“ na sever Kosova.

Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, saopštio je da u EU postoji zvaničan stav da se unapred ne komentariše mišljenje MSP, ali je istakao da ono neće promeniti „evropsku budućnost Srbije i Kosova“. On je objasnio da „postoje međunarodni razlozi za čekanje odluke Suda“, podsećajući da je među njima i taj da sama EU nije jedinstvena po ovom pitanju. Dežer je naveo da se od donošenja odluke Suda pa nadalje, dok se ne nađe neko rešenje, mora nastaviti rešavanje konkretnih problema. „Nije prihvatljivo da dođe do prekida trgovinske razmene između Srbije i Kosova, ali nije prihvatljiva ni nemogućnost povratka izbeglica u svoje domove. Mi smo zainteresovani za vladavinu prava na Kosovu“, naglasio je ovaj evropski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari